Films beoordelen en zo...

Top-films...
Top-DVD's...
Wist je dat...
Controverse...
Achtergronden...

Bij het beoordelen van films en bepalen welke film we de volgende keer gaan bekijken komt wat kijken. Geen hoogdravende toestanden, maar gewoon recht voor z'n raap. Die overwegingen willen we hier delen.

Zo doen we het dus...


Beoordelen (1)
Wijn beoordelen is de wijn die je proeft te vergelijken met de andere wijnen die je hebt geproefd. Je moet dan alle wijnen die je ooit hebt gedronken in die beoordeling mee kunnen nemen. Daar toe maak je proefnotities volgens een vast stramien. Wij beoordelen films natuurlijk ook in relatie tot andere films die we hebben gezien, maar dat is iets makkelijker dan bij wijn. Smaak en reuk is nu eenmaal moeilijker te onthouden en te vergelijken.

Films beoordelen kan je op verschillende manieren doen.

Je kunt kijken naar wat je van een film onthoudt, zoals een bepalende uitspraak, een quote. In The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring: "You shall not pass!"; in Der Untergang: "Das war ein Befehl!". Helaas kom ik hier niet zo ver mee. '2001, A Space Odyssey' is een geweldige film, maar een quote schiet me zo niet even te binnen.

Iets meer zegt hoe vaak je een film hebt gezien. Met andere woorden: hoe vaker hoe beter...!? 'Murder on the Orient Express' heb ik heel wat keren gezien, maar een heel goede film? De beklemmende sfeer en de sterrencast is indrukwekkend, maar gezien het aantal keren dat ik 'm heb gezien zou je het de beste film allertijden moeten noemen. En dat is het nu ook weer niet.

Opbrengst van de film dan? Als ik een recensie schrijf, heb ik geen idee hoeveel een film heeft opgebracht. We zien de film bovendien in de bioscoop (meestal) en de opbrengst is dan nog lang niet bekend. 'Titanic' staat daar erg hoog heb ik gezien, maar of dat dus ook de beste film is?

Nee, gewoon naar de film kijken en proberen te voelen hoeveel de film je doet en dat in een getalletje vangen. Ja, dat is erg persoonlijk, maar had je iets anders verwacht?

Zoals Jeremy Clarkson van BBC's Top Gear  in een ander verband zo beeldend zegt (het ging over een Ferrari): '...it grabs you by the lapells and shakes you 'till your teeth drop!'.
[BB]
Beoordelen (2)

Hoe kom je tot een cijfer voor een film? Ik kan natuurlijk alleen maar vertellen hoe ik het zelf doe; elke beoordeling van een film is strikt persoonlijk en zegt meer over de kijker dan over de film, denk ik. Ik vind Lord of the Rings één van de beste films ooit gemaakt, maar ik heb ook een paar mensen gesproken die het een uitgesproken flutfilm vinden. (Het zijn er niet veel, maar ze zijn er.)

Ik kijk naar een paar factoren:
  1. Tot welk genre behoort de film? Is het SciFi? Horror? Documentaire? Wat in een science fiction film leuk is past misschien niet in een horror-film, en een documentaire moet de feiten recht doen, bijvoorbeeld. Dus een overtreding van die regels leidt tot aftrek van sterren. Als de regels juist wel kloppen, kan dat tot een hogere waardering leiden.
  2. Wie is de regisseur? Wat voor een beginnende regisseur een meesterwerk is, kan voor bijvoorbeeld Spielberg een teleurstelling zijn. Je verwacht van een grote naam gewoon meer dan gemiddeld.
  3. Aan het eind van de film telt één ding als meest belangrijk: hoe vaak heb ik ergens anders aan gedacht? Als dat heel vaak is, mankeert er kennelijk iets aan de film, waardoor die niet boeiend is. Als dat helemaal niet is, dan krijgt hij bijna vanzelf 7 of meer sterren.

Dat soort dingen weeg ik dan allemaal af, ik probeer de muziek nog eens terug te halen, denk aan de “acteursmomenten” (dat vind ik de momenten waarop een acteur zijn karakter definiëert, bijvoorbeeld het eerste moment dat Bruno Ganz uit zijn vel springt als Adolf Hitler in Der Untergang – hij houdt dan op acteur te zijn en wordt Adolf Hitler) en kijk of het verhaal geen al te grote gaten bevat.

De laatste vraag is: heb ik me vermaakt of was het bij tijd en wijle vervelend? Afhankelijk daarvan, en al het bovenstaande in ogenschouw genomen, geef ik het aantal sterren dat ik passend vind bij de besproken film. Daarna gaan al mijn trouwe lezers natuurlijk meteen kaartjes reserveren ;-)
[RJ]