DVD selecties

Top-films...
Top-DVD's...
Wist je dat...
Controverse...
Achtergronden...


Hier hebben we dvd's verzameld waarvan wij vinden dat deze niet mogen ontbreken in het repertoire van de filmliefhebber. Ze moeten niet in de kast staan, maar gezien hebben moet je ze wel...


Titel
Recensie
1
Lord of the Rings trilogie Vooral de Extended Editions zijn meer dan de moeite waard, alleen is het bijna onmogelijk alles in één dag te zien. Daar is het een beetje veel film voor... De extra's met veel documentaires maken deze 4 disc boxen (per deel!) zeer de moeite waard voor een ieder die wil weten wat er allemaal bij komt kijken als je een meesterwerk wilt maken.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring SEE
Steeds weer denk ik dat dit eerste deel een slappe film is vergeleken met de andere twee. Niets is minder waar. Dit inleidende deel heeft dan wel niet de grootschalige actiescenes van deel twee en drie, maar is spannend genoeg om een meer dan intrigerend intro te zijn. Deze SEE (Special Extended Edition) volgt nauwkeuriger dan de bioskoopversie het verhaal van Tolkien en geeft een afgewogener beeld van het verhaal. In de eerste minuten van de film wordt het ontstaan van de Ringen van Macht uitgelegd. Vervolgens wordt de Shire getoond als een veilige thuishaven waar de Hobbits wonen, ver van alle ellende in de grote buitenwereld. Dan ontdekt Gandalf dat de ring van Bilbo die overgegaan is naar zijn neef Frodo de One Ring is, die de Vijand al eeuwen zoekt om z'n macht over Middle-Earth te voltooien. Frodo moet vluchten en gaat met Sam, Pippin en Merry naar Bree en  met onverwachte hulp van Strider verder naar  Rivendel. Daar wordt onder gezag van Elrond het Reisgenoodschap (The Fellowship uit de titel) samengesteld die op weg gaan om de Ring te vernietigen in Mount Doom, de enige plek waar deze kan worden vernietigd, omdat de Ring daar is gemaakt.

Wat volgt begint als een reisverslag van een wandeltocht naar het Zuiden, naar Mordor en in dat stuk komt de gouden greep van Peter Jackson al naar boven: Het Fellowship reist door de fantastische Nieuwzeelandse landschappen die recht doen aan de landschappen die Tolkien beschreef in z'n boeken. Verder blijkt PJ een rasverteller te zijn die precies aanvoelt wat er verteld moet worden en op welke manier. Sommige stukken uit het boek zijn weggelaten, sommige korte stukken in het boek zijn groter gemaakt om het verhaal visueel sterker te maken. De afdaling van de pas van Caradhras wordt helemaal niet getoond hoewel het in de boeken meerdere pagina's beslaat, inclusief een aanval van wargs. De strijd van Gandalf met de Balrog is in de boeken ongeveer een hele pagina en is in de film een belangrijke gebeurtenis met verstrekkende gevolgen en dus sterk uitgewerkt. De actie wordt steeds heftiger met als sluitstuk het lange gevecht bij de watervallen van Rauros. Daar valt het Fellowship uit elkaar en wordt de opmaat gegeven voor deel twee: The Two Towers.

The Lord of the Rings: The Two Towers SEE
Bij iedere trilogie is het middelste deel het moeilijkst. Het begint waar deel één stopt en stopt waar deel drie begint. Vaak zijn die overgangen ietwat arbitrair. Ook als je dit deel als een losstaande film zou bekijken, bekruipt je dat gevoel. Maar een trilogie dien je in z'n geheel te bekijken!

We zien drie verhaallijnen ontstaan en we maken kennis met Rohan, het Paardenvolk. Sam en Frodo gaan met z'n tweeën op weg naar Mordor, Merry en Pippin worden ontvoerd door Orcs en Aragorn, Legolas en Gimli achtervolgen de Orcs om Merry en Pippin te bevrijden. Rohan speelt een centrale rol in dit deel en de 'wederopstanding' van Koning Théoden is een van de mooiste momenten, zowel dramatisch als technisch (een prachtige morf). Théoden ontpopt zich daarna als de ware Koning in het verhaal die goed begrijpt wat er op het spel staat en daarnaar handelt.

In alle drie de verhaallijnen spelen zich gebeurtenissen af die van groot belang zijn in de ontwikkeling van het verdere verhaal. De ontmoeting van Merry en Pippin met Treebeard, de genezing van Théoden, de ontmoeting van Sam en Frodo met Gollum, de ontmoeting van Sam, Frodo en Gollum met Faramir.

Hoewel de verhalen iets anders zijn uitgewerkt dan in het boek zijn beschreven, geven ze allemaal stuk voor stuk de essentie weer van de bedoelingen van Tolkien. In sommige opzichten is de film zelfs sterker dan het boek, omdat Tolkien geen echte schrijver/verteller was en Peter Jackson dat juist in hoge mate is.

De aankleding van de film is overweldigend. De special effects zijn een natuurlijk onderdeel van de film en geen eraangeplakt fantasietje van de makers. Gevechten met hordes Orcs zijn indrukwekkend en geloofwaardig, Treebeard zou je zo verwachten in een donker bos.

Het einde van dit deel is weer duidelijk de opmaat voor deel drie waar alles bij elkaar moet komen.

The Lord of the Rings: The Return of the King SEE
Titel
Recensies [BB]
2
Star Wars trilogie
De films op deze discs zijn beter dan toen in de bioscoop! Geen moeite is gespaard om de kwaliteit zo hoog mogelijk te maken. Eindelijk kan je ze zien in volle glorie. De extra's leunen sterk op die ene documentaire van 2½ uur over het ontstaan van deze trilogie. Alleen daarom al een aanrader voor een ieder die denkt dat het maken van zo'n epos geheel van te voren vastligt...
3
 Monsters Inc.
De film is heel erg leuk, de extra's maken deze DVD tot een voorbeeld. Eén van de extra's is een stukje 'bloopers', wat bij een animatiefilm niet echt logisch is... Een kijkje in de keuken van de animatiestudio, een extra filmpje dat een goed inzicht geeft in de karakters van de twee hoofdrolspelers en een filmpje waarmee ze de techniek hebben uitgeprobeerd. Alles heel erg leuk!