Garonne

 

GESCHIEDENIS

De Garonne is de grootste rivier van Zuidwest Frankrijk. Zij ontspringt in de Spaanse Pyreneeën als Garonna in het Vall d’Aran en stroomt bij Bagnères-de-Luchon Frankrijk binnen. Via Saint-Gaudens bereikt ze Toulouse. De totale lengte is 647 kilometer. Vanaf Toulouse stroomt ze naar het noordwesten en komt door Agen, Langon en uiteindelijk in Bordeaux. Even voorbij Bordeaux komen de Garonne en de Dordogne bij elkaar en heten daarna Gironde. De Gironde vormt een 100 km lange en tot 10 km brede trechtermond en stroomt uit in de Atlantische Oceaan.

Zijrivieren van de Garonne zijn de Ariège, de Gers, de Tarn en de Lot.
De Romeinen hebben al druiven aangeplant in het gebied tussen de Garonne en de Pyreneeën. In de tijd dat dit gebied bij Engeland hoorde maakte vooral Madiran en de zwarte wijn van Cahors een snelle ontwikkeling door en werd erg populair in Engeland. De wijn werd via Bayonne en Bordeaux verscheept. Toen Bordeaux als havenplaats zich voornamelijk ging toeleggen op het verhandelen van zijn eigen wijn kreeg het “achterland”het steeds moeilijker.

Pas de laatste 20 jaar weten ze weer de aandacht van wijnliefhebbers te trekken en staat het Zuidwesten bekend als een gebied van niet te dure wijnen van hoge kwaliteit.

THEORIE

Het klimaat en de druivenrassen in het Zuidwesten komen overeen met de Bordelais. Er heerst voornamelijk een Atlantisch klimaat. Dit kenmerkt zich door zachte temperaturen, weinig sneeuw maar veel regen in de lente, minder warm in de zomer dan in het oosten, en föhn in het najaar zorgt voor een zonnige herfst.
De druivenrassen zijn, naast Cabernet Sauvignon, Cabernet franc,  Merlot, Gamay en Syrah, vaak onbekende rassen.

Voor rood:

Abouriou, Cot (Malbec), Courbu noir, Duras, Fer servadou,Jurançon noir, Manseng noir, Merille, Negrette, Prunelart en Tannat.
<> 
Voor wit, naast Sauvignon blanc, Sémillon en Muscadelle:

Arrufiac, Baroque, Camaralet, Gros manseng, Lauzet, L’en de l’el, Mauzac, Ondenc, Petit courbu, Petit manseng en Raffiat de moncade. Chenin wordt ook verbouwd in Aveyron en Bergerac en heet daar Gamay Blanc en Ugni Blanc.

De Cahors was ooit bekend om zijn “vins noirs”, maar eigenlijk zien we er nu alle types wijn. Er wordt soms gebruik gemaakt van hout, men maakt lichte, frisse, jong te drinken wijnen en de traditionele, helder, donkerrode wijn die goed veroudert.

Côtes-du-Marmandais heeft in 1990 zijn toekenning van de appellation d’origine controllée gekregen en in die bepaling is de wettelijke verplichting opgenomen om minstens 25 % van de wijngaarden te beplanten met een of meer inheemse druivenrassen van het Zuidwesten, zoals Malbec of Fer servadou of wijnen uit ander regio’s zoals Gamay of Syrah. Vooral de Abouriou geeft een typisch karakter en zorgt voor een frisse, fruitige, felrode wijn.

Madiranwijn staat al heel lang bekend om zijn inhoud, zijn stevige structuur en zijn aroma’s. Het is een bewaarwijn. De druif die er het beste tot zijn recht komt is Tannat. De wijn moet minstens 40% en hoogstens 60% Tannat bevatten. Zoals uit de naam blijkt is Tannat een tanninerijke druif, die wijnen voortbrengt die rijk zijn aan aroma’s van rood en zwart fruit. Houtlagering benadrukt de natuurlijke complexiteit. Er is een minimale termijn van 1 jaar gesteld aan houtlagering. Cabernet franc en Cabernet sauvignon verzachten de hardheid van de tannines.  Doordat er veel verschil is tussen de manier van wijnmaken en de visie van de wijnboer zijn er veel verschillen tussen de wijnen van de Madiran.

Gascogne is vooral bekend om zijn vrolijke, fruitige witte wijn. Hij wordt gemaakt van Sauvignon Blanc, Colombard en Gros en Petit manseng. De zoete wijnen die ze maken worden verkregen door laat oogsten, waar de klimatologische omstandigheden zich goed voor lenen.

Cadillac is het gebied aan de noordkant van de Garonne tegenover de Sauternes,  Barsac en Cérons. De toegestane druiven in alle gebieden zijn Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle. In alle gebieden is de wijn aangetast door botrytus cinerea, of zijn ten minste laat geoogst. Er wordt erg getracht om de omstandigheden te beïnvloeden om botrytus te krijgen, maar het gebeurt niet altijd.

Pessac-Léognan is het noordelijkste stuk van de Graves en heeft betere terroirs. De rode wijn wordt voornamelijk van Cabernet Sauvignon gemaakt die de wijn structuur, verfijning en elegantie geeft. De Merlot geeft hem ronde en delicate tonen.

De Graves is het historische wijngebied van de stad Bordeaux en ligt over een lengte van 50 km aan de oever van de rivier. De meest gebruikte rode druif is Merlot, de witte Sémillon.

Gebruikte boeken:

Wijn – André Dominé

Wijnatlas frankrijk – Benoît France

The World Atlas of Wine – Hugh Johnson & Jancis Robinson