Pinot Noir
In
Bourgogne geldt de eerbied niet de druif maar het terroir. Biologische
telers (en die komen er meer en meer) vertellen dat het grote
percentage
stikstof en fosfor in meststoffen heeft geleid tot minder duidelijke
verschillen in het terroir. En dat is ernstig want het hele systeem van
Premiers en Grand Crus is gebaseerd op verschillen in het terroir. Op
papier
zou elke wijngaard in de Côte d’Or zijn
eigen typische smaak moeten hebben. Een goede producent bereikt extra
veel
complexiteit, maar er is kwaliteitsverschil onder de producenten die
mede het
gevolg zijn van de onbetrouwbaarheid van de kwaliteit van de druif.
De
Côte de Nuits produceert grotere, pruimachtiger, steviger rode
wijnen
dan de Côte de Beaune. Gevrey-Chambertin is gespierd,
pruimachtig; Morey St.
Denis is mager maar smakelijk en complex; Chambolle-Musigny is een en
al rozen
en viooltjes, Vosne-Romanée viooltjes en room en Nuits-St.
Georges zwarte
kersen en chocolade. In de Côte de Beaune is Aloxe-Corton
smakelijk en geurig,
Savigny-les-Beaune heeft een aardbeienparfum; Beaune is rond en zacht.
Pommard
is vetter, Volnay is geurig en Chassagne-Montrachet ruw. Maar tegenover
elke
wijn waar je blij van wordt staan er velen die niet ontroeren en
waarvan je de
aankoop betreurt.
In
de Champagne neemt Pinot Noir ongeveer 37,5 % van de wijngaarden in
beslag. Eigenlijk wordt Pinot Noir niet goed rijp daar en is het een
wonder dat
de Grand Cru wijngaarden in de Montagne de Reims liggen; zelfs op de
noordelijke hellingen. De pluk geschiedt met de hand en de druiven
moeten
zorgvuldig en snel geperst worden om teveel kleur te vermijden. De
stille wijn
is gewoonlijk licht roze, maar de kleurstoffen verbinden zich na de
fermentatie
op fles met de dode gistcellen. En uiteraard zorgt de vermenging met
Chardonnay
ook voor kleurverlies.
In
de Loire streek groeit Pinot Noir voornamelijk in Sancerre en
Menetou-Salon, waar rijpe jaren wijnen met veel fruit en structuur
opleveren.
In
de Elzas levert Pinot Noir een lichte wijn op. Hij groeit ook in de
Savoie en Bugey.
In
Duitsland komen de meest succesvolle Spätburgunders uit Baden,
Pfalz en
Rheingau. Soms staat de druif in wijngaarden die te warm is voor
Riesling, maar
al te vaak moet een teler kiezen voor één van beiden.
In
Oostenrijk wordt de Blauer
Burgunder steeds meer in het warmere Burgenland aangeplant. Vaak wordt
hij
vermengt met bijvoorbeeld Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt Laurent
en Cabernet
Sauvignon. Er wordt ook een zeldzame en prijzige Spätburgunder
Trockenbeereauslese gemaakt: rijk, wit en zoet.
In
Italië groeit de Pinot Nero al sinds
In
Spanje wordt vooral in de Somontano respectabele Pinot Noir gemaakt.
In
Zwitserland is hij vooral bekend omdat hij met Gamay de Dôle
maakt. Pure
Pinot Noir is er licht en kan zeer goed zijn.
In
Oost- Europa komt hij veel voor, maar levert hij zelden mooie wijn.
Meestal is de wijn te zacht, jam-achtig of houtgerijpt; een bewijs dat
Pinot
Noir zelden goedkoop én goed zijn.
Na
de Bourgogne is de Nieuwe Wereld hét centrum voor Pinot Noir;
Californië
is de koploper, vooral in hoeveelheid aanplant. Er staan
stokken in Carneros,
In
Oregon wordt wijn gemaakt met charme en souplesse die door kenners
geroemd worden als de beste van de VS.
In
Canada is weinig productie van Pinot Noir.
In
Australië zijn het vooral de regio’s rond Melbourne, met name
Yarra,
waar goede Pinot Noir gemaakt wordt. Daarnaast wordt er veel met
Chardonnay
vermengt tot mooie bruiswijnen met meestal een voller fruit dan in de
Champagne.
Aan
koele wijngebieden is geen gebrek op de eilanden van Nieuw-Zeeland en
daar komt ook veel elegante, lichte stijl wijn vandaan. Vooral
Canterbury,
Wairau Valley in Marlborough en Midden-Otogo op het Zuidereiland zijn
beroemd.
In
Chili is vooral Casablanca een goede omgeving voor Pinot Noir.
Zuid-Afrika
is eigenlijk te warm, zodat de druif snel te lijden heeft van
virussen. Er zijn een aantal producenten die ronde, rijke wijnen maken,
vergelijkbaar met Bourgogne.
Gebruikte
boeken:
Druiven
& Wijnen van Oz Clarke
& Margaret Rand
Vines
Grapes & Wines van Jancis
Robinson en Mitchell Beazley