Rhône

 
GESCHIEDENIS

De Rotten ontspringt in het Duitstalige deel van het kanton Wallis in Zwitserland op de Furkapas uit een gletsjer. Hij stroomt door de hele breedte van Wallis/ Valias, voedt het meer van Genève en loopt er aan de zuidwest punt weer uit; door het kanton Genève en Frankrijk in. Hij loopt door de Savoie en de zuidelijke Jura. Bij Lyon komt de rivier de Saône erbij en dan buigt hij af naar het zuiden en loopt recht naar de Middellandse Zee. Hij eindigt daar in een brede delta. Dit gebied is bekend als de Camarque. De totale lengte van de rivier is 812 kilometer  Zijn stroomgebied beslaat 98.000 km².

Geen andere regio in Frankrijk heeft zo’n lange wijntraditie als het Rhônedal. De Fokaiers stichtten in 600 v. Chr. de stad Marseille en plantten de eerste stokken. De Rhône is ook altijd gebruikt als trekroute landinwaarts. Allerlei volkeren hebben deze route gebruikt. Gallische stammen bebouwden in 71 n. Chr. al het gebied van

Côte-Rotie en de Hermitage. De Romeinen breidden de wijnbouw uit. Hetzelfde geldt voor Zwitserland. Keltische volkeren hebben daar al druiven geplant en gecultiveerd. Ook daar is door de Romeinen de wijnbouw uitgebreid.

De wijndruif is via verschillende routes in Zwitserland gekomen:
-       
via Marseille en de Rhône naar het meer van Genève en Unter Wallis
-        van de Rhône door het Doubsdal naar de Bourgondische Poort en vandaar naar de Zwitserse kant van de Jura en naar de Boven–Rijn en het Bodenmeer
-        via Lombardije naar Ticino en daarvandaan via de San Bernardino naar het Graubündense Rijndal
-        vanuit het Aostadal via de grote St. Bernhardpas naar Wallis

Er is weinig gedocumenteerd over de Romeinse periode. Meer is bekend over Bourgondische monniken die in de 6e eeuw het klooster in St. Maurice (nabij Aigle) stichtten en met de verspreiding van kloosters de wijnbouw verspreidden. De bloeitijd was in de Middeleeuwen, er stonden zelfs in Berner Obenland wijnstokken. Ondanks deze massale productie moest er wijn geïmporteerd worden uit de Elzas en Zuid-Baden om aan de vraag te voldoen. In de 19e eeuw kwamen er grote veranderingen. Baden, Württemberg en Beieren traden toe tot de Duitse douane-unie. Daarmee verloren de Zwitserse grenskantons een belangrijke afzetmarkt. De opening van de Gotthard tunnel in 1882 maakte goedkope import vanuit Italië mogelijk én Zwitserland werd achtereenvolgens getroffen door de druifluis, valse meeldauw en meeldauw. Dit bracht het oppervlakte dat gebruikt werd voor wijnbouw terug van 34.380 hectare in 1884 tot 12.457 hectare in 1932. Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw trok het weer wat aan. Tegenwoordig bedraagt het ruim 15000 hectare.

In Frankrijk heeft het machtige hertogdom Bourgondië de opbloei van de Côte-du-Rhône bewust geremd. Zij wilden de grote markten, Parijs en Londen, van hun eigen wijn voorzien. 

Er werd hoge tol gelegd op de oogsten of men verbood transport over de Saône, zoals van de 14e tot de 16e eeuw gebeurd is. Pas in de 17e eeuw toen transport over land beter ging werd Rhônewijn in Parijs populair. Dit verbeterde nog door de aanleg van de spoorlijnen in de 19e eeuw. Na de 2e Wereldoorlog was er een ernstig imagoverlies: de goedkope wijnen die uit Noord-Afrika kwamen als bron van kleur en alcohol in de assemblages was opgedroogd. Bordeaux zocht een alternatief in Rhônewijn. Het grootste gedeelte van de wijn ging daarheen. Als er Côtes-du-Rhône op de markt kwam was het op zijn best een eenvoudige, goed drinkbare rode wijn uit het laagste prijssegment. Pas in de jaren ‘80 ging men zich bezinnen en koos men voor de voordelen van het unieke terroir en goede druivenvariëteiten.

 

THEORIE

In Zwitserland bepalen de Alpen en hun uitlopers de omstandigheden voor wijnbouw. De bodem bestaat voor een groot gedeelte uit gletsjermorenen. De bergen geven regenschaduw en de dalen fungeren als windtunnel. De noordzijde van het dal vangt de zon uit het zuiden en de föhn zorgt ervoor dat de druiven gedroogd worden en wordt ook wel “druivenkoker” genoemd. De rivier fungeert als zonnespiegel.

De wetgeving voor wijn is vastgelegd in de kantonwetgeving, waarvan er in Zwitserland 26 zijn. Er is in 1992 een bondsbesluit over wijnbouw genomen, maar daardoor is er niet veel veranderd. De grenzen voor maximale productie zijn vastgelegd, maar de herkomstaanduidingen worden weer overgelaten aan het kanton. Meerdere kantons hebben in de jaren ’90 gekozen voor AOC statuten. De hoge productiekosten zorgen ervoor dat Zwitserse wijnen alleen een plaats kunnen vinden in het topsegment. Ze hebben dus een uitdaging!

 
WALLIS/ VALAIS: 5250 hectare, dit is 40% van de productie. Druivenrassen zijn voor:

Wit: Chasselas (fendent), Sylvaner (Johannisberg), Petite Arvine, Chardonnay, Pinot Gris ( Malvoisie), Amigne, Muscat, Marsanne Blanche (Ermitage) en Païen/ Heida.
Rood: Pinot Noir, Gamay (vaak geassembleerd tot Dôle), Humagne Rouge, Syrah, Cornalin en Diolinoir.
De AOC’s zijn: Varen, Salquenen, Sierre, Venthôme, Miége, Lens, Ayent, Grimisuat, Sion, Savièse, Conthey, Vétroz, Ardon, Chamoson, Saillon, Saxon en Fully.

WAADT/ VAUD :3820 hectare.

Wit: vooral Chasselas, maar ook Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling x Syl-vaner, Gewürtztraminer, Doral en Viognier.
Rood: Gamay, Pinot Noir, Garanoir en Gamaret.

De AOC’s: er zijn er 28 en ze lopen over 4 gebieden, te weten
La Côte: Morges, Aubonne, Féchy, Perroy, Mont-sur-Rolle, Tartegnin, Coteau de Vincy, Bursinel, Vinzel, Luins, Benins en Nyon.Lavaux: Lutry, Vilette, Epesses, Dézaley Grand Cru, Calamin Grand Cru, Saint-Saphorin, Chardonne, Vevey-Montreux.
Chablais: Villeneuve, Yvorne, Aigle, Ollon en Bex.
Noorden van Vaud: Bonvillars, Côtes de l’Orbe en Vully. 

GENÈVE: 1340 hectare.
Wit: Chasselas, Chardonnay, Riesling x Sylvaner, Pinot Blanc, Aligoté, Pinot Gris en Sauvognon Blanc.
Rood: Gamay, Pinot Noir en Gamaret.
De voornaamste AOC’s zijn: Choully, Satigny, Peissy, Russin, Dardagny, Lully, Bardonnex, Colagny, Jussy, Choulex, Hermance, Céligny en Collex-Bossy. 

DE SAVOIE: 1600 hectare.  Voornamelijk beplant met witte varianten. Het wijngebied bestaat uit nauwe dalen met mozaïek stukjes wijngaard.  Er is één herkomstbenaming: Vin de Savoie. Savoie is markant door het bestaan van een aantal regionale druivenrassen, waaronder Jacquère, Mondeuse en Roussette.  

RHÔNE: van Lyon tot aan zee beslaat het wijngebied Côtes- du Rhône 200 kilometer. Het is een van de meest gevarieerde wijngebieden van Frankrijk. 60.000 hectare verdeeld over 6 departementen en 163 gemeenten.  Tot het Rhônegebied behoren ook een aantal randgebieden als Dios,  Côtes de Ventoux, Coteaux du Tricastin, Costières du Gard en Muscat de Lunel.

Het noorden van de Rhône bestaat uit graniet en heeft een koeler klimaat, terwijl het zuiden bestaat uit puin- en zandvlakten en zeer heet wordt in de zomer en zelfs in de winter aangenaam mild blijft.

De rode en witte wijnen die in de Rhône gemaakt worden behoren tot de beste ter wereld. De meest  prestigieuze is de syrah. Zijn wijn is donker, fruitig en tannineus en kunnen bij goed rijpen extreem oud worden. Zuivere syrah wordt gemaakt in Côte-Rôtie, Hermitage, Saint-Joseph en Crozes-Hermitage. De witte specialiteiten zijn marsanne, rousanne en viognier. Het beroemdst is viognier die zuiver gebruikt wordt in Condrieu. Hij heeft tonen van honing, abrikoos en perzik en is uitermate geurend. Marsanne en Rousanne zijn de basis van witte Hermitage.

De appellations van de Noord- Rhône zijn: Côte Rôtie, Condrieu, Château-Grillet, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas, Saint-Pérey, Clairette de Die en Châtillon-en-Diois.

De appellations van de Zuid-Rhône zijn:
-de algemene Côtes du Rhône en Côtes du Rhône – Village, Coteaux du Tricastin, Cotes du Vivarais, Lirac, Tavel, Châteauneuf-du-Pape, Rasteau, Vacqueyras, Gigondas, Beaumes de Venise en Côtes du Ventoux.

De druivenrassen zijn gedeeltelijk anders.

Het meest voorkomend in rood zijn Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault.
Het meest voorkomend in wit zijn: Marsanne,Rousanne, Clairette en Viognier.

De wijnen worden meestal gemaakt van minstens 2 soorten druiven en kunnen oplopen tot 13!

Gebruikte boeken:

Wijn – André Dominé

Gids voor Zwitserse Wijnen – Swiss Wine

Drankenkennis – deel 1

Wine Atlas – Oz Clarke