Rhône
De
Rotten ontspringt in het Duitstalige deel van het kanton Wallis in
Zwitserland op de Furkapas uit een gletsjer. Hij stroomt door de hele
breedte
van Wallis/ Valias, voedt het meer van Genève en loopt er aan de
zuidwest punt
weer uit; door het kanton Genève en Frankrijk in. Hij loopt door
de Savoie en
de zuidelijke Jura. Bij Lyon komt de rivier de Saône erbij en dan
buigt hij af
naar het zuiden en loopt recht naar de Middellandse Zee. Hij eindigt
daar in
een brede delta. Dit gebied is bekend als de Camarque. De totale lengte
van de
rivier is
Geen
andere regio in Frankrijk heeft zo’n lange wijntraditie als het
Rhônedal. De Fokaiers stichtten in 600 v. Chr. de stad Marseille
en plantten de
eerste stokken. De Rhône is ook altijd gebruikt als trekroute
landinwaarts.
Allerlei volkeren hebben deze route gebruikt. Gallische stammen
bebouwden in 71
n. Chr. al het gebied van
Côte-Rotie
en de Hermitage. De Romeinen breidden de wijnbouw uit. Hetzelfde
geldt voor Zwitserland. Keltische volkeren hebben daar al druiven
geplant en
gecultiveerd. Ook daar is door de Romeinen de wijnbouw uitgebreid.
Er
is weinig gedocumenteerd over de
Romeinse periode. Meer is bekend over Bourgondische monniken die in de 6e
eeuw het klooster in St. Maurice (nabij Aigle) stichtten en met de
verspreiding
van kloosters de wijnbouw verspreidden. De bloeitijd was in de
Middeleeuwen, er
stonden zelfs in Berner Obenland wijnstokken. Ondanks deze massale
productie
moest er wijn geïmporteerd worden uit de Elzas en Zuid-Baden om
aan de vraag te
voldoen. In de 19e eeuw kwamen er grote veranderingen.
Baden,
Württemberg en Beieren traden toe tot de Duitse douane-unie.
Daarmee verloren
de Zwitserse grenskantons een belangrijke afzetmarkt. De opening van de
Gotthard tunnel in 1882 maakte goedkope import vanuit Italië
mogelijk én
Zwitserland werd achtereenvolgens getroffen door de druifluis, valse
meeldauw
en meeldauw. Dit bracht het oppervlakte dat gebruikt werd voor wijnbouw
terug
van
THEORIE
In
Zwitserland bepalen de Alpen en hun
uitlopers de omstandigheden voor wijnbouw. De bodem bestaat voor een
groot
gedeelte uit gletsjermorenen. De bergen geven regenschaduw en de dalen
fungeren
als windtunnel. De noordzijde van het dal vangt de zon uit het zuiden
en de
föhn zorgt ervoor dat de druiven gedroogd worden en wordt ook wel
“druivenkoker” genoemd. De rivier fungeert als zonnespiegel.
De
wetgeving voor wijn is vastgelegd in
de kantonwetgeving, waarvan er in Zwitserland 26 zijn. Er is in 1992
een
bondsbesluit over wijnbouw genomen, maar daardoor is er niet veel
veranderd. De
grenzen voor maximale productie zijn vastgelegd, maar de
herkomstaanduidingen
worden weer overgelaten aan het kanton. Meerdere kantons hebben in de
jaren ’90
gekozen voor AOC statuten. De hoge productiekosten zorgen ervoor dat
Zwitserse
wijnen alleen een plaats kunnen vinden in het topsegment. Ze hebben dus
een
uitdaging!
Het
noorden van de Rhône bestaat uit
graniet en heeft een koeler klimaat, terwijl het zuiden bestaat uit
puin- en
zandvlakten en zeer heet wordt in de zomer en zelfs in de winter
aangenaam mild
blijft.
De
rode en witte wijnen die in de Rhône
gemaakt worden behoren tot de beste ter wereld. De meest
prestigieuze is de syrah. Zijn wijn is
donker, fruitig en tannineus en kunnen bij goed rijpen extreem oud
worden.
Zuivere syrah wordt gemaakt in Côte-Rôtie, Hermitage,
Saint-Joseph en
Crozes-Hermitage. De witte specialiteiten zijn marsanne, rousanne en
viognier.
Het beroemdst is viognier die zuiver gebruikt wordt in Condrieu. Hij
heeft
tonen van honing, abrikoos en perzik en is uitermate geurend. Marsanne
en
Rousanne zijn de basis van witte Hermitage.
De
appellations van de Noord- Rhône
zijn: Côte Rôtie, Condrieu, Château-Grillet,
Saint-Joseph, Crozes-Hermitage,
Hermitage, Cornas, Saint-Pérey, Clairette de Die en
Châtillon-en-Diois.
De
druivenrassen zijn gedeeltelijk
anders.
Gebruikte
boeken:
Wijn
– André Dominé
Gids
voor Zwitserse Wijnen – Swiss Wine
Drankenkennis
– deel 1
Wine
Atlas – Oz Clarke