De Rijn

 

GESCHIEDENIS

De Rijn is met 1320 kilometer een van de langste rivieren van Europa. Zijn stroomgebied beslaat 185.000 km². 800 kilometer ervan ligt in Duitsland. Zijn naam komt waarschijnlijk van het Indo – Europese woord Rei wat stromen betekent.

De Rijn ontspringt in Zwitserland in 2 bovenlopen: de Voor-Rijn en de Achter-Rijn die bij Reichenau in Graubünden ten westen van Chur samenkomen. Hij loopt door het Bodenmeer naar Bazel. Daar wordt hij Hoog-Rijn genoemd; hij is daar gedeeltelijk de Zwitsers – Duitse grens. Bij Schaffhausen bevindt zich de grootste waterval van Europa. Vanaf Bazel is de Rijn bevaarbaar. Tot Bingen heet de rivier de Boven-Rijn en is gedeeltelijk de Duits – Franse grens. Tot Bad Godesberg heet hij Midden-Rijn. Op dit stuk loopt de Rijn door de Eiffel met oa. De Lorelei. De Neder-Rijn is tot aan de Duits – Nederlandse grens. In Nederland vertakte de Rijn zich historisch van nature en zijn er delen gegraven ten behoeve van waterhuishouding, veiligheid en navigatie. Bij Wijk bij Duurstede gaat de Rijn officieel verder als Lek, Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg. De naam Rijn komt nog terug in de Kromme Rijn tot Utrecht, Leidse Rijn tot Harmelen en Oude Rijn via Leiden naar Katwijk. Naar het noorden gaat hij IJssel heten. Twee-derde van het water loopt via de Waal en eindigt in de Noordzee in een estuaria van Nieuwe Waterweg, Merwede, Hollands Diep en Haringvliet. De rest loopt via het Pannerdensch Kanaal naar de IJssel.

Belangrijke zijrivieren zijn de Aare in Zwitserland en Neckar, Main, Moezel, Lahn, Ruhr en Lippe in Duitsland.

 

THEORIE

De Duitse wijnen worden in 4 kwaliteitsklassen verdeeld: tafelwijnen, landwijnen, kwaliteitswijnen van bepaalde teeltgebieden (Q.b.A) zonder predikaat en predikaatswijnen. Er is een kwalificatie op basis van het suikergehalte van de most.

Tafelwijn : 44-50 ˚Oe – 8,5 % vol

Landswijn : 47-53 ˚Oe – 8,5 % vol

QbA : 50-72 ˚Oe – 7,0 % VOL

Kabinett : 67-82 ˚Oe – 7,0 % vol

Spätlese : 76-90 ˚Oe – 7,0 % vol

Auslese : 83-100 ˚Oe – 7,0 % vol

Beerenauslese : 110-128 ˚Oe – 5,5 % vol

Trockenbeerenauslese : 150-154 ˚Oe – 5,5 % vol

Eiswein : 110-128 ˚Oe – 5,5 % vol

 
De 12 meest voorkomende druivenrassen  zijn:

Riesling, Müller – Thurgau, Spätburgunder, Silvaner, Kerner, Portugieser, Bacchus, Scheurebe, Dornfelder, Grauburgunder, Trollinger en Schwarzriesling.

 
De wijngebieden langs de Rijn stroomafwaarts

* Oost – Zwitserland is met 2500 hectare een klein en verbrokkelt wijngebied. Er overheersen 2 druivenrassen: Pinot Noir (Blauburgunder) en Müller – Thurgau. Het Rijndal bij Graubünden profiteert van het voordeel van de föhn en geeft stevige en goed gestructureerde Blauburgunder die zich goed laat opvoeden in barriques. Spannend is ook een autochtone witte wijn, de olieachtige en pittige Completer uit Graubünden.

* Baden beslaat 15.761 ha; een gedeelte van de wijngaarden ligt aan het Bodenmeer. Typisch voor Baden is dat het een van de warmste regio’s is. Het geniet de bescherming van het Zwarte Woud dat met zijn massief de ruwe oosterwind tegenhoudt en de Vogezen houden de meeste regen tegen. Baden heeft succes met Burgunder variëteiten. Aan het Bodenmeer wordt een groot deel van de Spätburgunder verwerkt tot Weissherbst. De druiven worden direct geperst wat voor een bleekroze kleur zorgt en gevinifieerd als witte wijn bij lage temperatuur.

* Elzas hoort sinds 1945 bij Frankrijk, maar de Duitse invloeden zijn nog overal aanwezig. Het is eeuwenlang de inzet geweest in de strijd tussen Frankrijk en Duitsland. Het wijngebied vormt een lange, smalle strook tussen de bergen van de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. Het is een behoorlijk droog gebied, de bergen houden de westelijke regen tegen. De meeste wijngaarden liggen op een bodem van graniet en kalkzandsteen. De meeste wijn die gemaakt wordt is wit. De druiven die gebruikt worden zijn Silvaner, Gewurztraminer, Riesling, Pinot Blanc, CHasselas, Pinot Gris, Muscat d’Alsace en voor rood Pinot Noir. Typisch Elzas zijn ook Edelzwicker (dit is een mengwijn) en Crémant d’Alsace, een bruis volgens méthode traditionelle met alle Pinot en Rieslingrassen, rosé wordt gemaakt van Pinot Noir.

* Württemberg heeft 11.129 hectare wijnland. De Neckar stroomt door dit gebied wat voornamelijk is beplant met blauwe variëteiten zoals Tollinger, Lemberger en Schwarzriesling, hoewel Riesling de belangrijkste is van de witte rassen.

* Pfalz beslaat 23.506 hectare; het op 1 na grootste wijngebied. Het is al reeds door de Romeinen gebruikt als wijngebied. Het bestaat uit een veelzijdigheid aan bodemsoorten, oa. zandsteen, leem, Trias, mergel, kalk, porfier, graniet en schiefer. Voornamelijk beplant met Riesling (± 20%), Müller – Thurgau, Kerner, Portugieser, Silvaner en Scheurebe en natuurlijk Dornfelder en Sankt Laurent.

* Hessische Bergstrasse is het kleinste wijngebied in deze regio.  Het heeft een zeer gunstig klimaat; bijna subtropisch met een gevarieerde bodem. Vooral Riesling en Müller – Thurgau, overwegend witte wijnen komen hier vandaan.

* Franken heeft 6.062 hectare en binnen zijn gebied bevindt zich de grootste gesloten wijngaard van Duitsland. Boven Würzberg ligt Lage am Stein, met een lengte van 2 kilometer en een oppervlakte van 92 hectare. Al sinds de 8e eeuw is er wijnbouw. 95 % van Franken is met witte druiven beplant, voornamelijk Müller – Thurgau, Silvaner en Bacchus. Oorspronkelijk was Franken beroemd om zijn Silvaner, en langzaam wordt deze druif weer meer gewaardeerd. Ook typisch Franken is de ‘bocksbeutel” een ovale, platte fles.

* Rheinhessen beslaat 26.268 ha en is het grootste wijngebied. Het wordt in het westen begrenst door de Nahe. De bodem is wisselend, oa. löss, kalk en mergel. Het belangrijkste druivenras is Müller – Thurgau. De Riesling die er vandaan komt is van hoge kwaliteit. Er staan veel nieuwe rassen in Rheinhessen, dit dankzij de druivenkwekerij in Alzey waar de meeste na-oorlogse rassen gekweekt zijn. Rheinhessen is het geboorteland van de Liebfraumilch.  De oorspronkelijke Liebfraumilch is van uitstekende kwaliteit en komt van de Wormser Liebfrauenstiftkirchenstück.

* Nahe heeft 4.61 ha ingericht als wijngaard. Het gebied ligt beschermd tussen heuvels en heeft een mild klimaat. De bodem bestaat uit leem, zand en leisteen. Er komt overwegend witte wijn vandaan. De wijn lijkt op de stijl van de Rheingau, maar met meer zuur.

* Rheingau beslaat 3.227 ha maar staat bekend als een van de interessantste wijngebieden van Duitsland. Kwaliteit staat hier hoog in het vaandel. De rivier loopt hier na een bocht naar het westen en de wijngaarden liggen op de noordelijke oever, dus de stokken staan pal op het zuiden. Klei en löss op de lagere wijngaarden, leisteen en kwartsiet op de hogere. Rheingau is Rieslingland; meer dan driekwart is ermee beplant. Er komt echter ook Spätburgunder voor; soms zelfs een Beerenauslese. Schloss Johannisberg is een vermaard wijngoed, begonnen als klooster. Sinds 1748 bewaard men enige flessen in hun “bibliotheek” zodat er een unieke verzameling ligt. Elke 25 jaar keurt men deze wijn en kurkt ze opnieuw. Volgens insiders zijn de wijnen nog goed drinkbaar; let wel: witte wijnen! Rheingau laat zien dat witte wijn kan ouderen. Rheingau is ook de bakermat van edelfäule. Dit is een wijn van laatgeoogste druiven. Toen Johannisberg nog een klooster was moest de bisschop/vorst in Fulda toestemming geven tot het begin van de oogst. In 1775 ging de koerier op pad met trossen druiven, alleen kwam hij niet snel terug. De oogst begon dus niet, tot de koerier dagen later terugkwam, nadat hij op de terugweg was opgehouden door rovers.

* Mittelrhein is een uitgestrekt stuk over 90 kilometer langs de Rijnoever. Het is een mooi stuk dal.  De wijngaarden liggen op terrassen en steile hellingen. Er komt voornamelijk Riesling vandaan.

* Mosel – Saar – Ruwer zijn in feite 3 gebieden, vernoemd naar de rivieren die erdoor lopen. De omstandigheden zijn vergelijkbaar. Men profiteert van het restje van het zeeklimaat omdat ze zo westelijk liggen; milde warmte en milde kou. Totaal beslaat het gebied 11.785 hectare. Voornaamste grond is leisteen en kalksteen. Er wordt voornamelijk witte wijn verbouwd.

* Ahr is genoemd naar de rivier die erdoorheen loopt en is een klein gebied. Er vindt al sinds de 3e eeuw na Chr. wijnbouw plaats. De wijngaarden liggen op de hellingen van de Eiffel en hebben een betrekkelijk warm klimaat. Er wordt meer rood dan wit gemaakt, vooral van Spätburgunder en Portugieser. De witte druiven zijn Riesling en Müller – Thurgau. Ahr maakt wijnen van redelijke kwaliteit.

 

Gebruikte boeken:

Druiven & Wijnen van Oz Clarke & Margaret Rand

Drankenkennis – deel 1

Wijn – André Dominé

Wine Atlas – Oz Clarke