Zuid-Afrika
In
1488 rondde een Portugees, Bartolomeu Dias, de zuidpunt van Afrika. De
Portugese koning noemde het Cabo de Boa Esperance, Kaap de Goede Hoop.
Sir
Francis Drake beschreef in 1580 de Kaap als de mooiste die hij op zijn
reizen
had gezien in de wereld. In 1652 ging een groep Nederlandse
huursoldaten onder
aanvoering van Jan van Riebeeck aan land om er in opdracht van het VOC
een
tussenstation op de specerijenroute te vestigen. Zij moesten voor de
schepen zorgen
voor verse producten, water en wijn. Jan van Riebeeck
was voormalig scheepsarts en liet al snel
druivenstekjes uit Europa komen. Wijn werd gezien als middel tegen
scheurbuik.
In 1657 kregen 49 officieren na beëindiging van hun contract hun
vrijheid én
een stuk grond tot
De
wijnbouw kreeg een impuls toen tussen 1688 en 1690 ongeveer 200
hugenoten uit Frankrijk werden opgenomen en met name in de huidige
Franschhoek
vallei worden ondergebracht. Zij namen kennis van wijnbouw mee. Hun
nazaten
spelen tot op heden een belangrijke rol in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.
In de
17e eeuw leverde de kolonie vooral met alcohol versterkte
wijn en
brandy aan de Engelsen. Gedurende 2 periodes heeft Engeland de Kaap
bezet en
uiteindelijk in 1814 toegewezen gekregen. Als de Engelsen hogere
belastingen
leggen op Franse wijnen rond 1825 begint de grote bloei van Afrikaanse
wijn.
Tot in 1885 de phylloxera de Kaap bereikt. Het begin van de 20e
eeuw
was moeilijk. Er werd meer wijn gemaakt dan afgezet. In 1918 werd de
Koöperatieve
Wijnbouwers Vereniging opgericht, waarin al gauw 95 % van de wijnboeren
zich
organiseerde. Toen de KWV van de regering de volmacht kreeg om de prijs
van
brandewijn te bepalen kregen ze werkelijke macht. Deze maatregel had
niet het
effect op de markt wat verwacht werd. In 1940 droeg de regering aan de
KWV de
volledige controle over de wijnsector over. Zij beslisten over de
prijzen, de
toegestane opbrengst en beplanting, plantrecht, wijnbereiding,
verwerking van
overschotten en elke vorm van handel met wijn en brandewijn.
Tot
1992 werd gewerkt met quota én in die tijd werden de economische
sancties opgeheven en de wijnbouw kreeg een nieuwe impuls. Er kwam
steeds meer
vraag naar dure maar goede wijnen. Ongeveer 4600 telers leveren aan
± 70
coöperatieve kelders. ± 100 wijngoederen en ongeveer 150
particuliere kelders
bottelen zelf. Maar er is grote groei, dus deze cijfers kloppen
waarschijnlijk
niet meer.
THEORIE
Sinds
1973 is er een
classificatiesysteem dat inhoudt dat een “Wine of Origin” bestaat uit druiven van dat gebied en tenminste voor
75 % bestaat uit het druivenras dat op het etiket genoemd is én
voor 75 %
minimaal uit het genoemde oogstjaar.
ESTATE
staat voor een wijngoed met 1 of
meer farms dat druiven van eigen kweek gebruikt en moet vinificeren op
eigen
terrein.
WARD
is een klein, exact beschreven
wijnbouwgebied, bijvoorbeeld Constantia of Franschhoek.
DISTRICT
is een groter aaneengesloten
wijnbouwgebied, bijvoorbeeld Paarl of Stellenbosch.
REGION
is een uitgestrekte wijnbouwzone
bestaand uit verschillende districten of deeldistricten , bijvoorbeeld
Breede
Rivier Valley en Tulbagh.
De
meest voorkomende druivenrassen in
Zuid-Afrika zijn voor rood:
Cabernet Sauvignon,Cinsault,
Voor
wit:
Clairette
Blanche, Colombard, Muscat de
Frontignan, Riesling, Steen (= Chenin Blanc), Palomino, Sauvignon
blanc,
Chardonnay en Sémillon.
Belangrijke
wijngebieden
CONSTANTIA
is de bakermat van de
Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Het ligt in een “buitenwijk” van Kaapstad.
Dankzij de
Atlantische Oceaan in het westen ontstaan er vochtige winden die de
temperatuur
omlaag houden én het regent er overvloedig in de winter. De klei
in de grond
houdt het vocht goed vast. Constantia is beroemd om zijn zoete wijnen,
gemaakt
van Muscat de Frontignan. Hij wordt overrijp geoogst. De wijngoederen
van
Constantia zijn Buitenverwachting, Constantia Uitsig, Groot Constantia,
Klein
Constantia en Steenberg.
STELLENBOSCH
ligt
(afrikaanse
champagne) tot pinotage,
edelzoete Riesling en port.
Twee
belangrijke coöperaties in
Stellenbosch zijn Bergkelder en Stellenbosch Farmers Winery. Fleur du
Cap is de
bekendste van Bergkelder, Zonnebloem van SFW. Sinds een paar jaar is
dit één
bedrijf. Ze hebben ook eigen wijngaarden in beheer, zoals Bonheur,
Alto,
Drostdy-hof, Plaisir de Merle en Nederburg.
PAARL
ligt weer ten noordoosten van
Stellenbosch. Er doorheen loopt de bergrivier, die voor bevloeiing van
de zanderige
dalgronden zorgt. De Paarl heeft een mediterraan klimaat met hete,
droge zomers
en vochtige winters. Het ligt op dezelfde breedtegraad zuidelijk als
Jerez
noordelijk en heeft lang voornamelijk sherry en port stijl wijnen
gemaakt.
Nu
is er minder vraag naar sherry en
wordt er op de lagere wijngaarden allerlei witte wijnen gemaakt en op
de hogere
hellingen rode. De KWV is in de stad Paarl gevestigd. Franschhoek is
een ward
in Stellenbosch waar de eerste hugenoten zich vestigden; niet in
één dorp samengeklonterd,
maar tussen de Nederlanders en de Duitsers. Het is een vallei met aan 3
kanten bergen.
De namen van de diverse wijnhuizen klinken vaak nog Frans, bijvoorbeeld
Plaisir
de Merle, Carriére Estate, Mont Rochelle en
Minder
bekend zijn Robertson,
Wellington, Klein Karoo ( bekend om zijn port-achtige wijn) Worchester,
Durbanville, Swartland, Tulbach ( bekend om zijn sherry’s ) Olifants
Rivier,
Oranjerivier en Overberg.
Gebruikte
boeken:
Drankenkennis
Deel 1 – Wijnkennis voor
het SVH Wijncertificaat
Wijn – André Dominé
New World of Wine from the