Patrick Soutiran

Récoltant-Manipulant in Ambonnay, Champagne

 
Patrick Soutiran is een klein wijnboertje in de Champagne, zoals er vele honderden zijn in het gebied. Hij is een zogenaamde récoltant-manipulant, iemand dus die zijn eigen druiven teelt, oogst en vinifiëert, daarna het hele productieproces om tot een fles Champagne te komen zelf uitvoert en vervolgens de verkoop ter hand neemt.


Soutiran beschikt over drie hectare wijngaard (totale productie 20 tot 25.000 fles) in het subgebied Montagne de Reims, een gebied dat bekend staat om zijn Pinot Noir. Het dorpje waar hij is gevestigd is Ambonnay, een 100% Grand Cru-gemeente, ook al beroemd om zijn Pinot Noir. Des te opvallender is het dat Soutiran veel wijnen maakt op basis van Chardonnay. Hij produceert een aantal verschillende Champagnes, waarvan we vanavond de belangrijkste proeven.


Blanc de Blancs Brut, Premier Cru

De druiven voor deze wijn komen van een wijngaard in het ook op de Montagne de Reims gelegen dorpje Trépail, een Premier Cru-gemeente. Zoals de naam al aangeeft is het een 100% Chardonnay-wijn, een blend van de wijnen uit de oogstjaren 2000 tot en met 2002. Dégorgement heeft plaatsgevonden in februari 2007.


Blanc de Noirs Brut, Grand Cru

Een wijn van 100% Pinot Noir, afkomstig uit de gemeente Ambonnay. Ook hier een blend van de oogstjaren 2000 tot en met 2002, gedegorgeerd in januari 2007. Hoewel Patrick ook een Brut Réserve maakt, is dit zijn basiswijn, die ook beschikbaar is als Demi-Sec (niet op tafel, vanavond).


Rosé Brut, Grand Cru

Soutiran maakt zijn Rosé door witte en rode wijn te mengen – de Champagne is het enige gebied waar dat is toegestaan. De Rosé bestaat gemiddeld uit tussen de 88 en 90% Blanc de Blancs, het restant is Ambonnay Rouge, een rode wijn van Pinot Noir uit de gemeente Ambonnay. Gedegorgeerd in januari 2007,

Leuk detail: een klein gedeelte van zijn rode wijn bottelt Patrick zelf, een klein gedeelte verwerkt hij in zijn Champagne Rosé en de rest gaat naar het Champagnehuis Gosset, dat het gebruikt in zijn Grand Rosé.


Cuvée Millésimée 2000, Brut, Grand Cru

Blend van Chardonnay en Pinot Noir, van het uitstekende oogstjaar 2000, afkomstig uit Ambonnay. Gedegorgeerd in februari 2007.


Précieuse d’Argent 1996, Brut, Grand Cru

Dit is de top-cuvée van Soutiran, een blend met een zeer hoog percentage Chardonnay uit Ambonnay en een klein beetje Pinot Noir (ook uit Ambonnay) voor het evenwicht. In karakter een Blanc de Blancs, maar in naam dus niet. De wijn ondergaat geen malolactische gisting. Degorgement februari 2007.


Ambonnay Rouge 1995, Coteaux Champenois

Een 100% Pinot Noir van de hellingen van de Montagne de Reims, opgevoed op eikenhout (geen nieuw hout).