Chardonnay

 

GESCHIEDENIS

Chardonnay is een wereldmerk! Net zo alom vertegenwoordigd als Levi of Nike.

DNA onderzoek heeft aangetoond dat hij afstamt van Pinot Noir en Gouais Blanc. Beide druiven komen van oudsher voor in noord–oost Frankrijk en daar heeft Chardonnay ook de eerste eeuwen van zijn bestaan doorgebracht. Lange tijd zijn Chardonnay en Pinot Blanc door elkaar gehaald, hetzelfde geldt voor Auxerrois. Sinds gedegen DNA onderzoek is duidelijk dat het verschillende rassen zijn, echter wel verwant.

Er zijn ook andere, romantische theorieën: Chardonnay zou afkomstig zijn uit het Midden – Oosten of zou via Cyprus naar Frankrijk zijn gekomen. Chardonnay is nu een wereldreiziger, maar de eerste eeuwen van zijn bestaan heeft hij vooral thuis doorgebracht.

Hij is door de pioniers uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw naar Californië en Australië gebracht. Een van de weinige Europese witte wijnen met faam was witte Bourgogne en die wilden ze namaken. Vanaf dat moment nam de populariteit van Chardonnay razendsnel toe. Men zag dat het wijndrinkende publiek in vervoering raakte van een zachte, ietwat droge wijn met fruit en vaak een vleug vanille.

En Chardonnay werd OVERAL aangeplant. In zuid Frankrijk, in Spanje, Italië, Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Griekenland en India. Maar ook in Moldavië, Slovenië, Israël, China en Engeland. En natuurlijk in Californië, Australië, Chili, Argentinië, Nieuw- Zeeland en Zuid Afrika. Hij groeit waar het te heet is en te koud. Met een beetje zoet en een vleugje specerijen van eikenhoutspaanders is het de nieuwe Liebfraumilch voor beginnende drinkers. Maar tegelijkertijd worden er de beste witte wijnen ter wereld van gemaakt: de grand crus van de Bourgogne.

 
SMAAK

Chardonnay is een flexibele druif met een relatief neutrale smaak. Terroir en de vinificatiemethode bepalen zijn karakter. Chardonnay weerspiegelt zijn terroir in zijn wijn. In koele klimaten produceert hij schrale aroma’s en scherpere zuren. Het mooiste voorbeeld hiervan is Chablis. In Chablis, Champagne en Tasmanië geeft Chardonnay een groene en onrijpe wijn. Goede wijnbouw en de van nature vroege rijping kunnen dit voorkomen, behalve in koude en natte jaren. Omdat hij vroeg in knop komt is Chardonnay gevoelig voor vorstschade. Koud en nat weer tijdens de bloei zorgt voor onevenwichtige vruchtvorming. Laat snoeien zorgt ervoor dat de bloei later is, waardoor de kans op droger en warmer weer groter is.

Als Chardonnay in te warm weer groeit wordt de druif groot, zwaar en week  met onvoldoende zuur om zijn meloenachtige fruit in balans te houden. Ideaal is voor Chardonnay langzaam en lang rijpen zodat hij de tijd heeft om aroma’s te ontwikkelen. In warme klimaten kan de verleiding groot zijn om met de pluk te beginnen voordat het zuurgehalte zakt, maar meer zuur kan dan minder aroma en smaak betekenen.

Kalksteen, krijt en klei zijn belangrijk voor Chardonnay. De grote chardonnay gebieden in Frankrijk hebben deze bodemtypes in verschillende verhoudingen. Krijt en kalk geven wijnen met dichte, mineralige smaak, klei geeft gewicht en diepgang.

 

In de wijnmakerij is, dankzij het neutrale van Chardonnay, van alles mogelijk. Alles is erop gericht aroma’s en smaak te beïnvloeden, te verfijnen of zelfs wat toe te voegen. De Bourgondische technieken van gisting in vaten, malolactische gisting en bâtonnage (het doorroeren van het gistbezinksel) laten de boterige, romige aroma’s uit de wijn naar voren komen. Technieken uit de nieuwe wijnlanden, het weken van de schillen in de most, koude gisting,ultrahygiëne geven tropische, fruitige aroma’s. Vanaf de jaren 1980 zijn deze technieken door elkaar gaan lopen, waardoor er nu frissere witte Bourgognes zijn en elegantere, subtielere en terughoudende Chardonnays uit de nieuwe landen. Steeds vaker laat men de most via zijn eigen gistcellen fermenteren, behalve als de gisting te langzaam op gang komt, dan gebruikt men gekweekte gistcultures. Hoe rijper de druiven, hoe langer de gisting kan duren. Een van de langste gistingen is beschreven door Domaine des Comtes Lafon waar bij de oogst van 1963 de gisting wel 4 of 5 jaar in beslag nam. Uiteindelijk werd de wijn gebotteld in 1968.

Andere technieken die veel  gebruikt worden zijn chaptalisatie (suiker toevoegen aan de most) omdat er te weinig suiker in de most zit óf omdat het zuurgehalte te laag is en acidificatie (zuur toevoegen).

 
 
Gebruikte boeken:

Druiven & Wijnen van Oz Clarke & Margaret Rand

Vines Grapes & Wines van Jancis Robinson en Mitchell Beazley