Rosé
GESCHIEDENIS
Er
is niet veel geschreven over rosé
als aparte wijn.
Wel
is bekend dat Claret, de Bordeaux
die in Engeland erg populair was in de 17e eeuw, alcoholarm
en licht
van kleur was. Maar de manier van wijn maken is in de 18e
eeuw
veranderd. Er werd meer witte wijn gemaakt door de populariteit van
Riesling.
Cabernet Sauvignon werd populair en men liet de pulp langer gisten
waardoor
vollere wijnen ontstonden.
Anjou
is bekend geworden als roségebied
in de vorige eeuw. In het hele Loire gebied
werd traditioneel rosé
gemaakt.
Op dit moment is rosé gelukkig weer “IN”.
In
principe wordt rosé gemaakt van rode
druiven. Het is verboden om rode en witte wijn te vermengen, behalve
tijdens
het bereidingsproces van Champagne. In de meeste gevallen laat men de
schillen
een korte tijd bij de most. Als er voldoende kleur aan zit worden de
schillen
eruit gehaald. Na persing van de schillen wordt dit weer toegevoegd aan
de
gistende massa. Fermentatie gaat dus verder zonder schillen. Er wordt
ook rosé
gemaakt van druiven die van nature weinig kleur hebben.
Een andere methode is zeer krachtig persen
van rode druiven waardoor het sap al roze is. Gevaar hiervan is dat er
snel
veel tannine in de wijn komt. In Duitsland wordt een techniek gebruikt
die
Rotling wordt genoemd. Men mengt witte en rode druiven, kneust deze en
laat de
fermentatie volgen.
Van
elke rode druif kan rosé gemaakt
worden. Het karakter van de rosé wordt natuurlijk bepaald door
het karakter van
de rode druif.
Het
is leuk om te zien dat er vooral in
de oude wereld rosé wordt gemaakt. Er wordt wel gemaakt in de
Nieuwe Wereld
landen, maar het lukt ze niet goed om een mooie wijn te maken. Er is
geen
traditie met rosé, in Europa wel.
Gebruikte
boeken:
Drankenkennis
Deel 1 - Wijnkennis voor
het SVH Wijncertificaat
Wijn
van André Dominé