Champagne
Al
rond 50 na Christus werden de eerste
wijnstokkem, speciaal voor wijn, aangeplant in de Champagne. De
Romeinen hadden
al snel een voorkeur voor de wijnen uit de Champagne boven hun eigen
wijnen die
vaak gearomatiseerd werden met bv. zeewater, pek en maanzaad.
Tegelijkertijd
hadden ze voor de bouw van hun colossale gebouwen kalksteen nodig dat
volop
werd uitgehakt in Champagne, waardoor kilometer lange gangen ontstonden
die
weer prima geschikt waren als wijnkelder.
Pierre
Pérignon, benedictijner monnik
en keldermeester, werkte tussen 1668 en 1715 in de abdij van
Hautvillers. Hij
wordt genoemd als de uitvinder van mousserende wijn. De abdij is sinds
1822 in
het bezit van Moët & Chandon en zij houden het verhaal in ere.
Waarschijnlijk is de eerste mousserende wijn gemaakt door de
benedictijnen van
St. Hilaire in de Lanquedoc volgens de méthode rurale die nog
steeds gemaakt
wordt onder de naam Blanquette de Limoux.
Het
hele ontwikkelingsproces van
mousserende wijn is eigenlijk een proces van 2 eeuwen geweest. Het
koele
klimaat van Champagne zorgt ervoor dat de druiven relatief laat geplukt
worden.
Gisting in de winter verliep vaak niet optimaal, waardoor een spontane
gisting
op gang kwam in het voorjaar als het warmer werd waarbij veel koolzuur
vrijkwam. Dom Pérignon is vooral bekend geworden omdat hij druk
bezig is
geweest het mousserende karakter onder controle te krijgen. Hij maakte
als
eerste een stille, heldere witte wijn van blauwe druiven. De assamblage
van
wijnen van verschillende wijngaarden is ook zijn idee. Hij maakte zijn
eerste
mousserende wijn in 1690.
Belangrijk
in de geschiedenis van
champagne zijn:
*
de uitvinding van flessen die de druk
konden weerstaan in Engeland
*
de uitvinding van de V-vormige rekken
genaamd pupitres; zij zorgden ervoor dat de remuage ( de depot richting
de kurk
dwingen door te draaien) makkelijker ging
*
de uitvinding van de sucreoenomètre (
suikermeter) door een apotheker in Châlon- sur-Marne. Daardoor
kon de
overgebleven suiker in de stille wijn gemeten worden zodat exact de
hoeveelheid
suiker toegevoegd kon worden om de wijn mousserend te maken zonder
teveel druk
op de fles te zetten.
Vooral
na Napoleon heeft de productie
van champagne een vlucht genomen. Duitse immigranten ( Bollinger, Krug,
Heidsieck, Mumm) en een Elzasser familie ( Roederer) spraken hun talen
beter
dan de Fransen en gingen zich richten op export, voornamelijk Rusland.
Toen
champagne na 1850 droger ging worden (minder zoet) ging Engeland
overstag en rond 1890 exporteerde Mumm
850.000 flessen
naar de USA. Als in de bordelen van New Orleans wijn besteld werd
bedoelde men
champagne!
THEORIE.
De
bodem van Champagne is voornamelijk
krijt. De kalk geeft finesse aan de wijn en een natuurlijke aanleg tot
de vorming
van mousse. De noordelijke ligging geeft een grotere kans op
nachtvorst.
Meestal worden de heuvels tot een hoogte van 200 meter bepland om te voorkomen dat twijgen en druiven
bevriezen.
Druivenrassen:
Pinot
Noir - geeft kracht, pit en
volheid
Pinot
Meunier - geeft stevigheid en is
een sterker ras
Chardonnay
- geeft zuiverheid en
elegantie.
Tot de Appellation Controlé
horen 4 regio's:
Montagne de Reims
Vallée de la Marne
Côte
des Blancs
Het
gebied Aube.
In
de AC bepalingen in Champagne is
onder andere sprake van een maximale opbrengst per hectare en een
minimale
lagering op fles van 15 maanden vanaf het moment van 2e
gisting.
De
AC Côteaux Champenois staat voor
stille wijnen van dezelfde dure druiven.
De
volgende klassen bestaan: Grands
crus
Premiers
crus
Overige
Grands
crus zijn de wijngaarden in de
volgende gemeenten:
Ambonnay, Avize, Ay,
Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Louvois, Mailly, Le
Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne,
Verzenay en
Verzy.
Gewone
champagne is altijd een mengsel
van wijnen van verschillende wijngaarden, van verschillende rassen en
verschillende jaargangen.
Er
zijn ook nog andere types:
*
Millésimé of Vintage: een champagne
samengesteld uit wijnen van één jaargang. Dit wordt
alleen gemaakt in jaren van
extreem goede oogst. Het oogstjaar wordt vermeld op het etiket en de
flessen
moeten minstens 3 jaar op latten hebben gelegen.
*
Blanc de blancs: een champagne die
uitsluitend is gemaakt van Chardonnay.
*
Blanc de noirs: een smaakvolle cuvée
van uitsluitend blauwe druiven.
*
Rosé: een relatief zeldzame en
kostbare wijn, die gemaakt wordt door aan de cuvée voor het
bottelen wat gewone
rode wijn uit de streek toe te voegen. Deze manier van rosé
maken mag alleen in
de Champagne en is verder in Frankrijk en de EU verboden.
De
term voor andere wijnen die
hetzelfde procedé hebben ondergaan maar niet uit de Champagne
komen is Methode
Traditionelle, niet meer Methode Champagnoise.
Champagne
gaat erg ver in het
beschermen van zijn naam!
Pluk
- persen - alcoholische gisting
van de most - oversteken - mengen van de wijnen - toevoeging liqueur de
tirage
en bottelen - 2e gisting op fles - opslag en rijping /
remuage -
degorgement en toevoeging liqueur d'éxpedition - aanbrengen
nieuwe kurk en
muselet.
Liqueur
de tirage is een mengsel van
wijn, suiker en gist.
De
tijdelijke afsluiting is met een
kroonkurk.
Remuage
is het met een rukje het depot
losmaken van de wand van de fles en een stukje doordraaien en iets
vertikaler
zetten van de fles. Dit gebeurt met de hand of in grote,
computergestuurde
rekken met een hoeveelheid van ongeveer 500 flessen erin, gyropalletes.
Dégorgement
is het vewijderen van de
prop depot die dan helemaal op de kroonkurk zit met de fles op zijn
kop. De
hals wordt in een pekelbad bevroren en met de kroonkurk wordt de prop
eruit
geknalt met de fles rechtop.
Vervolgens
wordt de dosage toegevoegd.
Meestal is dat een mengsel van rietsuiker en oude champagne en eventueel l'esprit de cognac, in 3 fasen
gedistilleerd naar 85 %.
Flessenmaten:
Quart
= 20 cl
Demie
= 37,5 cl
Bouteille
= 75 cl
Magnum
=
2 flessen 1½ liter
Jéroboam
= 4 flessen 3 liter
Réhoboam
= 6 flessen 4½ liter
Méthusalem
= 8 flessen 6 liter
Salmanazar
= 12 flessen 9 liter
Balthazar
= 16 flessen 12 liter
Nebukadnezar = 20
flessen 15 liter
Groter
kan niet; er bestaan geen
flessen die de druk en de grootte kunnen verdragen.
Champagne
van Michael Edwards
Drankenkennis
Deel 1 - Wijnkennis voor
het SVH Wijncertificaat
Naslagwerk:
DVD
van Jancis Robinson
Boekje
Bubbels