Syrah
GESCHIEDENIS
Ze
zijn geplant door Gaspard de
Stérimberg, een kruisridder op thuisreis die als heremiet is
gaan leven op een
heuvel in de buurt, later Hermitage genoemd.
De druif is ontstaan in de stad Shiraz in Perzië en door kooplieden meegenomen.
De
druif komt oorspronkelijk uit Egypte
en kwam via het Siciliaanse Syracuse in het Rhônegebied terecht
terwijl hij
onderweg zijn naam kreeg.
Het
meest waarschijnlijke is echter dat
de druif in het noordelijke Rhônegebied is ontstaan en gebleven.
Al ten rijde
van de Romeinen, er is een beschrijving van 71 na Chr., werd er door de
Allobrogen, een Gallische stam, een druif verbouwd met dezelfde
naam:allobrogica. De wijn kreeg de reputatie een goede kwaliteit en een
teerachtige smaak te bezitten. In het noordelijke Rhônegebied
kent syrah een
enorme genetische variatie, iets wat verwacht mag worden als dit zijn
geboortegrond is.
Syrah
komt dus oorspronkelijk van de
noordkant van de Rhônevallei. In de 20e eeuw is de aanplant
geleidelijk naar
het zuiden gezakt. Côte- Rôtie, Hermitage, Cornas en
Saint–Joseph zijn de
bekendste gebieden. Als Hermitage werd syrah gebruikt om Bordeaux meer
body en
kleur te geven. Heel lang werd syrahwijn uit Australië ook
Hermitage genoemd.
Hij
werd aangepland in Lanquedoc en
Roussillon.
Het
succes van shiraz in Australië
heeft ervoor gezorgd dat in de 70er jaren van de vorige eeuw er meer
interesse
kwam voor de verbouw, niet alleen in de Rhône maar ook in
Californië,
Zuid–Afrika en Lanquedoc. Nu zien we ook syrah in Spanje, Zwitserland,
Chili,
Argentinië en Nieuw–Zeeland en experimenten in Oostenrijk,
Italië en Portugal.
De
druif is kieskeurig als het gaat om
de locatie. Hij verdraagt geen hitte of kou. Hij ontluikt laat en rijpt
vroeg
tot halverwege het seizoen. In een té warm klimaat worden
druiven snel
overrijp. Hij is resistent tegen ziektes, al komen grijsrot en trosrot
voor.
In
Barossa is de droogte een probleem.
De beste shiraz komt daar van oude stokken die diep gaan om grondwater
te
vinden.
Syrah
heeft donkere druiven met kleine
bessen. Hij geeft wijn met een donkere kleur, fruit en veel tannine.
Bij een
goede rijping kunnen wijnen complex en extreem oud worden.
De
druif groeit het beste op
rotsachtige, goed afwaterende grondsoorten. De beste lokaties in de
Rhône is
steen, voornamelijk graniet. In de nieuwe wereld wordt de keuze bepaald
door
het klimaat.
Een
druif met zoveel anthocyaninen
(kleuraanmakende stof) als syrah kan tegen fermentatie op temperaturen
tussen
30 – 35 ˚C en een maceratie die van een paar dagen tot wel 3 weken kan
duren.
Er is meer tendens om stelen buiten de maceratie te houden: zij zouden
wrange tannines
geven. Men wil de schil!
Druiven
die te koel gekweekt worden óf te
groen geplukt worden geven een paprika
– achtige en slappe smaak in plaats van de concentratie en complexiteit
die
syrah heeft. In het Rhônedal is het voornamelijk het
mineraalachtige, rokerig
kruidige type; in Australië heeft men een voorkeur voor het
zoetige,
chocoladeachtige van de druif.
Heel
vaak kiezen andere wijngebieden,
afhankelijk van het type wijn wat ze willen maken, voor de naam syrah
of
shiraz. Zelfs in de Lanquedoc wordt de
naam shiraz soms gebruikt.
Syrah
leent zich ook erg goed als
mengwijn. Lang was dit zijn rol. Bordeaux werd “hermitagé” met
syrah. Bekend
zijn ook de combinaties met grenache en mourvèdre. Natuurlijk
ook gecombineerd
met witte wijn zijn er beroemde combinaties: viognier, marsanne en
roussanne.
In
Australië ontstond de combinatie
shiraz – cabernet sauvignon. Op deze manier werd de Bordeauxstijl uit
de 19e
eeuw nagebootst. Nu zijn ook combinaties met merlot populair.
In
Toscane mengt men met sangiovese, op
Sicilië met nero d’avola; in Spanje met garnacha, cabernet
sauvignon, cariñera
en tempranillo en alles door elkaar!
Rijping
geeft de Australische shiraz
zoethout, pruimedanten,en pure chocola. Veel van de vanille-aroma’s
komen van
het nieuwe Amerikaanse eikenhout dat wordt gebruikt. Eerder bottelen
geeft een
minder leerachtige en meer fruitige smaak.
WIJN
van André Dominé
Single
Grape Wines van Alain Simon
Druiven
& Wijnen van Oz Clarke
& Margaret Rand
Wijngaarden
en Wijnmakers onder
redactie van Serena Sutcliffe
Vines
Grapes & Wines van Jancis
Robinson