Witte druiven

 

CHENIN BLANC

GESCHIEDENIS
De druif is ontstaan in de 9e eeuw in de abdij van Glanfeuil, Anjou. Een halve eeuw later verhuisde hij naar Mont-Chenin bij Chenonceaux waaraan hij zijn naam te danken heeft. Het is nog steeds een druif van de Loire, vooral bekend door Vouvray, de zoete variant.
Hij is sinds 1655 aangepland in Zuid–Afrika en is daar bekend als Steen. De druif komt ook voor in Californië, Argentinië en Nieuw–Zeeland.

 

SMAAK
De smaak van Chenin Blanc uit de Loire is typisch. Jong smaakt hij naar groene appels, reine claude, iets aards en kalk en mineraalachtig. Droog smaakt hij als jonge wijn tamelijk hard met een hoog zuur.
Chenin Blanc heeft een periode dat hij erg gesloten is. Maar het zuur zorgt er ook voor dat de zoete vorm erg oud kan worden! Hij is minder zwaar en heeft minder alcohol dan Sauternes, maar de doordringende zuurheid blijft bestaan. 

In Californië wordt hij vooral geteeld om te blenden met Sauvignon Blanc of Chardonnay als de zuurgraag verbeterd moet worden.

 

RIESLING

GESCHIEDENIS
Riesling is waarschijnlijk in de Middeleeuwen spontaan ontstaan uit een wilde wijnstok in het Duitse Rijndal. De eerste vermelding op schrift is van 1435. Hij verspreidde zich van vanaf de 16e eeuw over het Rijn- en Moezeldal. Schloss Johannisberg in de Rheingau is in 1720 begonnen hem als enige variëteit aan te planten.

Sinds 1477 komt Riesling al in de Elzas voor. Via Oostenrijk is hij over de randgebieden van het Habsburger Rijk verspreidt:Tsjechië, Slovenië en Noord-Oost Italië. Via Duitse immigranten verspreidde hij zich over de rest van de wereld. Rond 1857 in Californië, rond 1871 in Washington en rond 1880 in South Australië. Jarenlang heeft Riesling tot de beste witte wijnen van Australië behoord, tot hij door Chardonnay is verdrongen rond 1980. Nu neemt de aanplant weer toe.

 

SMAAK
Riesling is een moeilijke druif. Wijnkenners roemen hem, maar bij het grote publiek wil hij niet aanslaan. Het heeft alles te maken met het wijn maken. Riesling doet het niet goed op nieuwe houten vaten. De tintelende zuren en het frisse fruit verdwijnen. Hij heeft veel concurrentie van de allemansvriend Chardonnay. Riesling moet je leren waarderen. Er moet geen massaproductie van gemaakt worden. Het frisse zuur komt zelfs in de zoete variant nog erg mooi naar voren.

 

SAUVIGNON BLANC

GESCHIEDENIS

Het is niet duidelijk waar de Sauvignon Blanc ontstaan is. Zowel zuid-oost Frankrijk als de Loire claimen de bakermat te zijn. Zeker is dat ergens rond de 18e eeuw in Bordeaux Cabernet Franc en Sauvignon Blanc zijn gekruist om Cabernet Sauvignon te creëren.

Maar eigenlijk begint de geschiedenis van Sauvignon Blanc in 1973.

Toen werden de eerste stokken gepland in Marlborough op het zuidereiland van Nieuw–Zeeland. En binnen een paar jaar kwam daar een tintelfrisse wijn vandaan die ervoor zorgde dat Sauvignon Blanc zich profileerde. Daarvoor had zijn naam nooit op het etiket gestaan. Sauvignon Blanc is natuurlijk de druif van Sancerre en Pouilly–Fumé, maar de wijnmaker was meer geïnteresseerd in terroir en locatie dan in het uitgesprokene van de smaak.

 

SMAAK

Om Sauvignon Blanc fris van smaak te houden moet hij in koele omstandigheden groeien. De druif bloeit laat en rijpt snel; hij heeft daarom geen extreme hitte nodig. De smaak wordt gekenmerkt door kruisbessen, paprika, kiwi, limoen en het groen van brandnetel. 

Het stuivende citrus met buxus is vooral kenmerkend voor de nieuwe wereld, met name Nieuw-Zeeland.

 

CHARDONNAY

GESCHIEDENIS

Chardonnay is bijna een merk!

Het wordt overal in de wereld gemaakt en is overal bekend. Hij komt alleen niet in Bordeaux voor omdat het daar niet mag! Hij doet het overal goed. Gelukkig is een paar jaar geleden de trend veranderd naar rode wijn, anders zouden zelfs oude wijngebieden bv. In Zuid–Italië gerooid zijn geweest ten gunste van een financiële opleving dankzij Chardonnay. Om vervolgens vergeten te worden.

Chardonnay had teveel succes.

DNA onderzoek heeft aangetoond dat hij afstamt van Pinot Noir en Gouais Blanc. Beide druiven komen van oudsher voor in noord–oost Frankrijk en daar heeft Chardonnay ook de eerste eeuwen van zijn bestaan doorgebracht. Lange tijd zijn Chardonnay en Pinot Blanc door elkaar gehaald, hetzelfde geldt voor Auxerrois. Sinds gedegen DNA onderzoek is duidelijk dat het verschillende rassen zijn, echter wel verwant.

 
SMAAK

Chardonnay is een flexibele druif met een relatief neutrale smaak. Terroir en de vinificatiemethode bepalen zijn karakter. Hij is bekend als Bourgogne, Chablis en in de Champagne.

Mooie Chardonnay is het mooist na rijping op fles.

 

PINOT GRIS

GESCHIEDENIS

Pinot Gris is een afstammeling van Pinot Noir.

Hij is al in 1375 meegenomen naar Hongarije. In 1568 is de druif door generaal van Schwendi na een oorlog tegen de Turken meegenomen naar de Elzas.

De toevoeging Tokay is gereserveerd voor wijnen uit Hongarije en mag sinds 2006 niet meer gebruikt worden voor andere wijnen.

Vooral in de Elzas wordt mooie Pinot Gris gemaakt; dit komt door het klimaat. Dankzij een droog najaar kunnen de druiven lang blijven hangen en rustig rijpen tot een wijn die veel honingtonen heeft.

 

SMAAK

Naast honingtonen wordt de smaak van Pinot Gris gekenmerkt door kruidige muskaattonen. Tevens peer, appel, mango, voorjaarsbloemen en kamperfoelie.

  

Gebruikte boeken:

Single Grape Wines van Alain Simon

Druiven & Wijnen van Oz Clarke & Margaret Rand

Vines Grapes & Wines van Jancis Robinson en Mitchell Beazley