Witte druiven
CHENIN
BLANC
In
Californië wordt hij vooral geteeld
om te blenden met Sauvignon Blanc of Chardonnay als de zuurgraag
verbeterd moet
worden.
RIESLING
Sinds
1477 komt Riesling al in de Elzas voor. Via Oostenrijk is hij over de
randgebieden van het Habsburger Rijk verspreidt:Tsjechië,
Slovenië en Noord-Oost
Italië. Via Duitse immigranten verspreidde hij zich over de rest
van de wereld.
Rond
SAUVIGNON
BLANC
Het
is niet duidelijk waar de Sauvignon Blanc ontstaan is. Zowel zuid-oost
Frankrijk als de Loire claimen de bakermat te zijn. Zeker is dat ergens
rond de
18e eeuw in Bordeaux Cabernet Franc en Sauvignon Blanc zijn
gekruist
om Cabernet Sauvignon te creëren.
Maar
eigenlijk begint de geschiedenis van Sauvignon Blanc in 1973.
Toen
werden de eerste stokken gepland in Marlborough op het zuidereiland
van Nieuw–Zeeland. En binnen een paar jaar kwam daar een tintelfrisse
wijn
vandaan die ervoor zorgde dat Sauvignon Blanc zich profileerde.
Daarvoor had
zijn naam nooit op het etiket gestaan. Sauvignon Blanc is natuurlijk de
druif
van Sancerre en Pouilly–Fumé, maar de wijnmaker was meer
geïnteresseerd in
terroir en locatie dan in het uitgesprokene van de smaak.
SMAAK
Het
stuivende citrus met buxus is vooral kenmerkend voor de nieuwe wereld,
met name Nieuw-Zeeland.
CHARDONNAY
Chardonnay
is bijna een merk!
Het
wordt overal in de wereld gemaakt en is overal bekend. Hij komt alleen
niet in Bordeaux voor omdat het daar niet mag!
Hij doet het overal goed. Gelukkig is een paar jaar geleden de trend
veranderd
naar rode wijn, anders zouden zelfs oude wijngebieden bv. In
Zuid–Italië
gerooid zijn geweest ten gunste van een financiële opleving
dankzij Chardonnay.
Om vervolgens vergeten te worden.
Chardonnay
had teveel succes.
DNA
onderzoek heeft aangetoond dat hij afstamt van Pinot Noir en Gouais
Blanc. Beide druiven komen van oudsher voor in noord–oost Frankrijk en
daar
heeft Chardonnay ook de eerste eeuwen van zijn bestaan doorgebracht.
Lange tijd
zijn Chardonnay en Pinot Blanc door elkaar gehaald, hetzelfde geldt
voor
Auxerrois. Sinds gedegen DNA onderzoek is duidelijk dat het
verschillende rassen
zijn, echter wel verwant.
Chardonnay
is een flexibele druif met een relatief neutrale smaak. Terroir
en de vinificatiemethode bepalen zijn karakter. Hij is bekend als
Bourgogne,
Chablis en in de Champagne.
Mooie
Chardonnay is het mooist na rijping op fles.
PINOT
GRIS
Pinot
Gris is een afstammeling van Pinot Noir.
Hij
is al in 1375 meegenomen naar Hongarije. In 1568 is de druif door
generaal van Schwendi na een oorlog tegen de Turken meegenomen naar de
Elzas.
De
toevoeging Tokay is gereserveerd voor wijnen uit Hongarije en mag sinds
2006 niet meer gebruikt worden voor andere wijnen.
Vooral
in de Elzas wordt mooie Pinot Gris gemaakt; dit komt door het
klimaat. Dankzij een droog najaar kunnen de druiven lang blijven hangen
en rustig
rijpen tot een wijn die veel honingtonen heeft.
SMAAK
Naast
honingtonen wordt de smaak van Pinot Gris gekenmerkt door kruidige
muskaattonen. Tevens peer, appel, mango, voorjaarsbloemen en
kamperfoelie.
Single
Grape Wines van Alain Simon
Druiven
& Wijnen van Oz Clarke
& Margaret Rand
Vines
Grapes & Wines van Jancis
Robinson en Mitchell Beazley