Tais-toi!


Tais-toi!
Titel
Recensies
Tais-toi!
Productie    2003
Categorie    Franse Flauwekul
Regie          Francis Veber
Met            Gérard Dépardieu, Jean Reno

7 sterren Wie zei er hier dat Franse films altijd zo somber zijn, en dat er niks in gebeurt? Ik geef direct toe dat dat vaak zo is, maar dit is een uitzondering op de regel. Een aangename verrassing, deze film, op goed geluk uit de videotheek getrokken.

De film begint als Dépardieu een wisselkantoor overvalt en een groep Japanse toeristen net al hun Yens hebben gewisseld voor Euro’s. Dépardieu wil echter geen Yens, maar “Franse Euro’s” en men verwijst hem behulpzaam naar de verderop gelegen bank. Hij wordt aldaar gearresteerd en gevangen gezet. In de gevangenis blijkt hij over een uitzonderlijk talent te beschikken: alle celmaats worden stapelgek van zijn oneindig en onzinnig geleuter. Hij praat maar door, tot gek wordens toe. Het komt daarom altijd tot rake klappen, maar naast zijn eeuwige babbel heeft hij ook twee ijzeren vuisten. Hij delft daarom nooit het onderspit. De optimistische glimlach en het kapsel maken van Dépardieu een sympathieke idioot.

De tweede hoofdrol is weggelegd voor Jean Reno, die een meedogenloze killer speelt. Reno, met zijn ongeschoren kin en grote haakneus, is volkomen geloofwaardig als moordenaar. Maar ook zijn plan loopt mis en hij wordt eveneens gevangengezet. Uiteindelijk komt hij in de cel terecht met Dépardieu. Reno is echter onverstoorbaar zwijgzaam en volstrekt ongevoelig voor de constante stroom kletspraat, iets dat Dépardieu aanziet voor aandacht en vriendschap.

Het gegeven is eigenlijk te belachelijk voor woorden, en al snel wordt het helemaal ongeloofwaardig als de twee per hijskraan ontsnappen uit een psychiatrische inrichting, maar dat maakt echt niets uit. Dit is een heerlijke, luchtige komedie waarin ook nog flink wat actie is verstopt, perfect getimed en met veel plezier gespeeld. Hij wordt nog leuker als je goed Frans kunt verstaan, maar laat dat vooral geen belemmering zijn.

Het zou me niets verbazen als deze film hetzelfde lot ondergaat als zoveel Franse komedies: hij wordt half zo leuk nagemaakt in Hollywood.

[RJ]
7½ sterren
'Completement con' klinkt heel anders dan 'motherfucker' en zo zit deze film vol met geestige scheldpartijen die juist in het Frans het geheel een onmiskenbare charme geven. Hoewel kort is Tais-toi! ('Shut Up!' in het Engels op de omslag van de DVD) een heel grappige film. Zo vaak zit ik tenminste niet hard te lachen bij een DVD... Jean Reno is niet zo bekend als komisch acteur en ook Gérard Depardieu zie je vaker in serieuze rollen, maar als komisch duo zijn ze sterk. Vooral Depardieu speelt in z'n eentje 'Dumb and Dumber' volledig van het scherm. De ijzersterke timing en strakke dialogen maken dat deze film in Hollywood best eens wat beter bekeken mag worden als voorbeeld voor een actie-komedie die staat als een huis.

Heel geestig!

[BB]