Sky Captain and the World of Tomorrow


Skycaptain and the World of Tomorrow
Titel
Recensies
Sky Captain and the World of Tomorrow
Productie    2004
Categorie    Nep Echt!
Regisseur    Kerry Conran
Met             Jude Law, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow           
     
7 sterren Pretentieloos amusement, dat is de samenvatting die het best past bij Sky Captain. Het verhaal heeft niet veel om het lijf: Manhattan wordt aangevallen door vliegende en later door de straten stampende robots, een journaliste onderzoekt het verhaal van prominente wetenschappers die zomaar spoorloos verdwijnen, het hulpje van Sky Captain, Dex, wordt ook gekidnapt en dan is de maat vol. Sky Captain gaat ingrijpen, maar niet zonder de hulp van de journaliste, met wie hij vroeger ook nog eens een relatie lijkt te hebben gehad. Wat volgt is een schaamteloze avonturenfilm met een verhaal dat hier en daar forse gaten vertoont, maar wat geeft het ook. Het is een mix van Indiana Jones, Jurassic Park, Star Wars, King Kong en Lord of the Rings, allemaal samengepakt tot een aanstekelijk avontuur.

Kerry Conran is de regisseur die jarenlang op zijn Apple heeft zitten rommelen om zijn fantasie in beeld te brengen, tot het project werd opgepakt door een producent, die toevallig ook de twee hoofdrolspelers kende en… Hoe een hobby uit de hand kan lopen. Alles aan de film is digitaal, behalve de acteurs. Door een heel slim kleurenpalet te kiezen (bijna zwart-wit met een vermoeden van kleur) en alles te filmen alsof er een dun laagje vaseline op de lens zat, is het onderscheid tussen echt en nep nauwelijks waarneembaar, ook al weet je dat het allemaal enen en nullen zijn waar je naar zit te kijken.

Opvallend is ook de verschijning van Sir Laurence Olivier, die toch al in 1989 overleed. Door beelden uit diens vroege carrière te bewerken wordt hier dus nog eenmaal een acteur ten tonele gevoerd die al lang dood is. Waarschijnlijk zou de man zelf nog best tevreden zijn over zijn rol hier, maar het is toch een beetje vreemd. Acteursvakbonden krabben zich achter de oren…

Al met al is Sky Captain een hoogst genietbare science fiction-film met genoeg avontuur, vaart en humor om je een avondje te vermaken. Het laatste grapje vond ik in elk geval heel erg aardig.

[RJ]
7 sterren
Een erg verwarrende film is het zeker. Een mix tussen The Jetsons, Star Wars en een jaren 50 detective. Wel een goede basis om zo veel mogelijk onmogelijke onzin bij elkaar te proppen in één film... Hilarisch is het zeker, maar of het een goede film is, weet ik nog zo net niet. Er is veel te zien en vaak wat te laggen, zeker als je de stille verwijzingen in de film ziet, naar de Titanic, The Lord of the Rings, Start Wars, enz. Het heeft zeker de mogelijkheid in zich ooit een cult film te worden, maar nu moet je er met het verstand op nul naar kijken en gewoon lekker genieten van een knap gemaakt niemandalletje.

[BB]