Hotel Rwanda


Hotel Rwanda
Titel
Recensies
Hotel Rwanda
Productie    
Categorie    
Regisseur    
Met            
     
9 sterren In 1994 begon een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het kleine Afrikaanse staatje Rwanda. De Belgen, die het land als kolonie in bezit hadden, maakten tijdens hun overheersing altijd gebruik van de diensten der Tutsis, die ze eleganter vonden en beschaafder. Na hun vertrek kwamen de Hutus aan de macht, en die slachtten in enkele weken bijna 1 miljoen Tutsis af  een volk dat ze consequent kakkerlakken noemden. Hotel Rwanda vertelt het verhaal van Paul Rusesabagina (zijn naam klinkt als een liedje, maar ik noem hem vanaf hier toch gewoon Paul), de Hutu-hotelmanager van het luxueuze hotel Des Mille Collines in Kigali, de hoofdstad van Rwanda.

Paul (Don Cheadle) heeft heel goed in de gaten wie hij te vriend moet houden, desnoods met kleine geschenken als Cubaanse sigaren (aan zijn leverancier) of Schotse whisky (aan een generaal van het Hutu-leger). Hij weet dat die kleine gebaren hem later veel kunnen opleveren. En dan breekt de hel los. Van het ene op het andere moment worden de Hutus per radioopgeroepen om te gaan moorden onder de kakkerlakken, en dat doen ze. Paul ziet zich tegen wil en dank geconfronteerd met een grote groep vluchtelingen, alles bij elkaar 1268 mensen, gematigde Hutus en bange Tutsis (onder anderen zijn vrouw en kinderen). Door slimheid, kleine leugentjes en omkoperij weet hij deze groep in leven te houden in zijn hotel, maar de omstandigheden worden steeds nijpender

Hotel Rwanda is een belangrijke film. Dat betekent bijna onvermijdelijk dat maar weinig mensen de moeite nemen om te gaan kijken en dat is jammer. Deze film geeft aan waartoe de mens als soort in staat is: zowel gruwelijke moordpartijen in eigenbelang als onzelfzuchtige koelbloedigheid in tijden van grote nood. Maar deze film geeft ook pijnlijk aan wat er fout is gegaan in Rwanda. De VN had op zeker moment slechts 300 man beschikbaar om het hele land te beveiligen, en die mochten ook nog eens een keer niet schieten. De wereld keek even de andere kant op.

De genocide die in Rwanda heeft plaatsgevonden is alweer geen episode waarop Het Westen trots kan zijn. Niet alleen vloeide die massamoord rechtstreeks voort uit het kolonialisme, maar we hebben ook nog eens een keer helemaal geen vinger uitgestoken om het te voorkomen. Zoals een blanke journalist/cameraman, die wel een vrijgeleide krijgt, opmerkt: Jezus, ik schaam me kapot!

Hotel Rwanda is een krachtige film, waarin het bloedvergieten tot een minimum is teruggebracht zonder te worden genegeerd. Bijzonder aangrijpend is de scene waarin Paul en een hotelbediende over een weg rijden en hun auto plotseling op en neer begint te schokken. Het is mistig en Paul beschuldigt de bediende ervan de weg te zijn kwijtgeraakt, maar als hij uitstapt wordt het duidelijk. De weg is bezaaid met kapotgehakte lijken, zover het oog rijkt

Als er al iets op deze film is aan te merken is het de stevige focus op het gezin van Paul, maar wie zal het de man kwalijk nemen dat hij primair is geoccupeerd door zijn geliefden?

[RJ]
9 sterren
"You are filth to us. You're not even niggers. You're African".

Deze uitspraak van de UN commandant (gespeelt door Nick Nolte) tekent de misselijkmakende onverschilligheid van het Westen voor de genocide in Rwanda. Twee bevolkingsgroepen die tot dan toe vreedzaam naast elkaar hebben geleefd, beginnen elkaar uit te moorden met als resultaat 1 miljoen lijken... en het Westen kijkt de andere kant op.Het verhaal is aangrijpend. Niet zozeer door een spectaculair manier van filmen, het is bijna een documentaire, maar door het onverbiddelijke uitrollen van het verhaal. De wat afstandelijke manier van filmen maakt de impact nog heftiger.

Een leuke film? Nee. Eén die je gezien moet hebben? Ja. Wees dan wel voorbereid op de plaatsvervangende schaamte die zich onverbiddelijk van je meester maakt.

[BB]