Maria full of Grace


Maria full of Grace
Titel
Recensies
Maria full of Grace
Productie         2004

Categorie         Slice of Life

Regisseur         Joshua Marston

Met                 Catalina Sandino Moreno, Patricia Rae

8 sterren De poster van deze film (rechtsboven te bewonderen), en de titel, zouden het vermoeden kunnen doen rijzen dat het hier een diep religieus werk betreft. Dat is zeker niet het geval. De Maria uit de titel is een zeventienjarig meisje dat leeft in een arm gedeelte van Colombia, toch al niet het rijkste land ter wereld. Ze heeft een baan bij een rozenkwekerij, waar ze de hele dag de doornen van de rozen haalt, onder het wakend oog van een chef die het wel leuk vindt om macht uit te oefenen. Op een dag is ze het zat en neemt ze ontslag. Voor haar familie is dit een economische tegenslag van belang, want Maria lijkt de enige te zijn die geld binnenbrengt in het gezin.

Tijdens een danspartijtje raakt ze heel oppervlakkig bevriend met Franklin, een jongen die wel iemand kent die iemand kent die... Maria raakt verstrikt in het levensgevaarlijke beroep van koerier, tegenwoordig beter bekend als ‘bolletjesslikker’. Het half uurtje dat dan volgt, is bijna een instructiefilm over het hoe en wat van het bolletjesslikken. Het oefenen gaat met druiven: heel doorslikken om de braakreflex te leren onderdrukken. Als de kunst onder de knie is, gaat het echte werk beginnen. Maria slikt, met grote moeite, 50 bolletjes en gaat per vliegtuig naar New York, samen met haar vriendin Blanca en een meisje dat ze uitsluitend kent door het koerierswerk, Lucy.

Na een hachelijk avontuur op de luchthaven, waar Maria heel duidelijk wordt verdacht van drugssmokkel, maar door haar zwangerschap niet aan een röntgentest kan worden onderworpen, wordt ze op vrije voeten gesteld. Direct na het verlaten van de luchthaven wordt ze opgepikt door een bestelbusje, waarin haar lotgenootjes al blijken te zitten. Ze worden naar een hotel vervoerd waar de bolletjes ‘op natuurlijke wijze’ het lichaam moeten verlaten. Als bij aankomst in het hotelletje blijkt dat bij Lucy in haar maag een bolletje is gescheurd blijkt dat de meisjes niet worden gezien als mensen maar als containers, zonder waarde. Maria en Blanca slaan op de vlucht, met inmiddels uitgepoepte bolletjes en al.

Wat ik heel knap vind aan deze film is dat er niet wordt geoordeeld. Er wordt slechts in beeld gebracht hoe iemand tot deze keuze kan komen, en wat de ingrijpende gevolgen (kunnen) zijn. Een erg indringend beeld van waar armoe en kansloosheid toe kan leiden, met een actrice in de hoofdrol die gerust een ontdekking kan worden genoemd. Ze demonstreert een eerlijk, natuurlijk spel dat je binnen twee minuten de film intrekt. Mooi!

[RJ]
8 sterren
Het is hier vaker gezegd: niet Hollywoord films doen me meer. Maria full of Grace is zo'n film die een onderwerp aansnijdt waar met goed fatsoen geen blockbuster van te maken is, althans niet in de ogen van een Hollywood filmmaker,

Bolletjesslikkers hebben in het westen een slechte naam: profiteurs die misbruik maken van de verslaving van anderen, vooral westerlingen. Deze film geeft echter een duidelijke boodschap dat iemand niet zomaar uit gwin drugskoerier wordt, maar dit vaak doet gedwonegn door de omstandigheden. In Zuid-Amerika, Colombia in dit geval, zijn de toekomstverwachtingen van de bevolking miserabel en de mensen worden voortdurend uitgebuit door geldwolven die geen respect hebben voor het leven en welzijn van een ander.

Is het dan gek dat je als drugskoerier gaat werken als je daar relatief veel geld mee kunt verdienen. Overleven moet...

Dat het geen onverdeeld genoegen is blijkt overduidelijk en het hele circus om een bolletjestransport wordt vrij plastisch in beeld gebracht. Loshelaten in het grote New York zijn de meisjes , ja het zijn meestal meisjes, hulpeloos en afhankelijk van de ontvangers van de drugs. Zij hebben geen boodschap aan de koeriers en zien ze overduidelijk alleen als vervoermiddel dat 'expendable' is.

Maria is anders. SLim, intelligent en voelt heel goed aan waar deze carrière naar leidt. Ze doet het onverwachte en kipt uit.

Krijgen de Hollywood fanaten dan toch hun happy end?

[BB]