King Kong


King Kong
Titel
Recensies
King Kong
Productie         : 2005
Categorie         : Ongekend Spektakel
Regie               : Peter Jackson
Met                 : Naomi Watts, Andy Serkis, Jack Black, Adrien Brody
10 sterren
Na het drie jaar durende filmfeest dat Lord of the Rings heet, tot ons gebracht door een “tour de force” van duizenden mensen, onder leiding van de onnavolgbare Peter Jackson, was ik enigszins teleurgesteld door de keuze van zijn volgende project. King Kong. Mijn hemel, hadden we dat nu echt nodig? Een remake van een zeventig jaar oude B-film? Maar goed, King Kong uit 1933 was de film die Jackson naar eigen zeggen heeft aangezet tot het maken van films, dus we hebben iets om dankbaar te zijn. En als een filmmaker zijn eigen droomproject gaat verfilmen met een bijna eindeloos budget, een leger van de allerbeste computer-animators en een cast die uit zijn voegen barst van het talent, dan ga je als liefhebber toch een kaartje kopen.
 
Nou, ik ben niet teleurgesteld. Het eerste uur zet het verhaal op: Charlatan/filmproducent Carl Denham heeft een oude kaart in bezit, waarop de locatie van een onontgonnen eiland wordt weergegeven. Hij vaart uit met een boot om het eiland te gaan bezoeken en daar een film te maken. Op dat eiland woont een grote aap. Er wordt de tijd genomen om de hoofdrolspelers te introduceren en om het New York van 1933 te schilderen. Die tijd van armoede en depressie wordt treffend neergezet.
 
Maar de pret begint pas goed als Skull Island eenmaal is bereikt en Ann Darrow (Naomi Watts) door de inboorlingen wordt ontvoerd om aan Kong te worden geofferd. Kong neemt haar mee naar zijn verblijf en het is aan de rest van de crew om haar te redden. Dat valt niet mee op een eiland dat Jackson heeft bevolkt met een groot aantal diersoorten die aan de evolutie zijn ontsnapt. Zo zien we allerlei soorten dinosaurussen (vreedzaam en niet zo vreedzaam) en op de bodem van een vallei huizen insecten van een uitzonderlijk formaat, dat alleen wordt overtroffen door hun vijandigheid jegens mensen. Wie een afschuw heeft van insecten moet hier echt de ogen even sluiten. Brrrrr…
 
Het tweede uur is mede daardoor een niet-aflatend spektakelstuk dat je constant op het absolute randje van je stoel houdt van de spanning, terwijl tegelijkertijd je kin op de grond ligt van al het moois dat door Jackson’s tovenaars op het doek is gebracht. Vrijwel niets van wat je ziet is echt: alles is een zorgvuldig gebouwd miniatuur of met de computer gegenereerd. Nergens is dat zo opvallend dat het je uit het verhaal trekt.
 
Het mooist van al is echter Kong zelf, die volkomen overtuigt. Elk haartje wappert afzonderlijk in de wind en uit zijn ogen spreekt een ondoorgrondelijke tragiek. Andy Serkis, ook al verantwoordelijk voor Gollum in Lord of the Rings, speelt Kong en zijn acties en reacties zijn via de computer de handelingen van Kong geworden. Daardoor ontstaat een wezen dat geen monster is, maar bijna menselijk – en zijn gorilla’s dat niet ook? Hoe het ook zij: Kong wekt onze sympathie op, ondanks het feit dat hij uitsluitend uit pixels bestaat.
 
Dat maakt dat het derde uur (jawel, de film duurt iets langer dan drie uur) een aanzwellende tragedie wordt, als Kong in New York wordt tentoongesteld als achtste wereldwonder, losbreekt en chaos veroorzaakt. Tot aan het onvermijdelijke einde. En zo hebben we een B-film met een kloppend hart, met ontroering en spektakel, met een eindeloze rij knipogen naar Hollywood en de originele King Kong uit 1933, met hoogstaand acteerwerk en een opmerkelijk liefhebbend oog voor detail.
 
Natuurlijk hoor je schamper lachen als je zegt dat je naar King Kong gaat. Pffrrtt, een film over een grote aap??? Ja, het is geen Shakespeare. Het is geen diepgravend psychologisch drama. Het is wel verschrikkelijk goed en liefdevol gemaakt vermaak. Meer pretendeert het ook niet te zijn, hoewel het menselijke trekje, datgene wat mooi en puur is te corrumperen om geldelijk gewin, fijntjes onder onze neus wordt gewreven. Maar laat dat je vooral niet weerhouden het grootste spektakel van het jaar te gaan zien. Op een Kong-size scherm, want dat verdient deze film.

[RJ]