The Clearing


The Clearing
Titel
Recensies
The Clearing
Productie    2004
Categorie    Psycho-thriller
Regisseur    Pieter Jan Brugge
Met            Robert Redford, Willem Dafoe, Helen Mirren     
6 sterren DVD-première - volgende week weer bioscoop!

Het debuut van de Nederlandse regisseur Brugge, en hij mag meteen met drie absolute top-acteurs aan het werk! Robert Redford speelt Wayne Hayes, een self-made man, getrouwd met Eileen (Helen Mirren) en wonend in een prachtig huis met zwembad in een bosrijke omgeveving. Willem Dafoe speelt Arnold Mack, een werkloze man die zich ’s morgens zorgvuldig scheert, maar dan toch een
valse snor opplakt. Zo weten we meteen dat het met hem niet helemaal jofel zit, maar wat er nu precies aan de hand is wordt minder snel duidelijk.

Het huwelijk tussen Wayne en Eileen lijkt niet helemaal meer te werken; er zijn aan het begin van het verhaal kleine verwijten en er heerst een koele, afstandelijke sfeer als Wayne naar zijn werk gaat. ’s Avonds is er een diner met vrienden waar Wayne helemaal geen zin in heeft, hoewel Eileen graag wil dat hij op tijd thuis is – ze staat er op.

Wayne stopt op de oprit om zijn krant op te rapen, maar die ligt op een andere plaats en hij moet uit de auto. Als hij net weer instapt, komt Arnold aanhollen met een envelop. Daarin zitten foto’s van Wayne’s vrouw, in het zwembad. Voor hij het weet is Arnold ingestapt. Met getrokken pistool. Wayne is het slachtoffer van een kidnapping.

Nu splitst de film zich in tweeën: enerzijds volgen we het gezin, dat te maken krijgt met FBI-agenten en de onverkwikkelijke verrassingen die bij een kidnapping horen, anderzijds volgen we Wayne en Arnold op een lange voettocht door de bossen, naar een onzekere bestemming. Beide verhalen worden niet in hetzelfde tijdspad verteld, hetgeen aanvankelijk voor enige verwarring zorgt.

Meer vertellen is de film weggeven, en dat doe ik niet.

Brugge is een bofferd dat hij met zulke acteurs mag werken: aan de acteerprestaties van de drie hoofdrollen is werkelijk niets af te doen. Dafoe speelt een opmerkelijk ingehouden psychopaat, Redford is de man die gewend is om de leider te zijn en deze nieuwe situatie vanuit die optiek benadert, Mirren is een vrouw die aanvankelijk nogal koel en afstandelijk overkomt, maar zich gaandeweg toch steeds meer zorgen gaat maken. Je kijkt niet naar acteurs maar naar echte karakters.

Het is daarom zo jammer dat de film zelf het kookpunt maar niet wil bereiken. De opgebouwde spanning vloeit langzaam weg en uiteindelijk is de oplossing eigenlijk ook geen oplossing. Onbevredigend.

[RJ]
7 sterren
Tsja, zeg nu niet '...alweer een Nederlandse film...'. De producent en de regiseur zijn dezelfde Nederlandse cineast, maar verder is het een Amerikaanse film, behalve dan de afloop...

Het verhaal is gebaseerd op de ontvoering van Gerrit Jan Hein en als Nederlander herken je het ook wel aan diverse details. Hoewel het geen zenuwslopend spannende film is geworden is de manier van verfilmen geslaagd door het door elkaar weven van twee tijdlijnen. Goed opletten dus. Tot het einde van de film blijft het spannend hoe het afloopt en blijft het duister hoe het nu eigenlijk in elkaar steekt. Dat is knap! Dat Robert Redford meespeelt lijkt een aanwijzing dat het script indruk heeft gemaakt op de juiste personen. Soms heeft het meer weg van een goede Engelse detective serie dan een Hollywood productie, maar we wisten al dat juist mensen met een frisse kijk, van buiten Hollywood de meer interessante films maken.

Zoals deze.

[BB]