The Aviator


The Aviator
Titel
Recensies
The Aviator

Productie         2004

Categorie         Biografie

Regisseur         Martin Scorsese

Met                 Leonardio DiCaprio, Cate Blanchett

8 sterren

De dag nadat wij deze film hadden gezien werd bekend dat hij de grote aanvoerder is bij de komende Oscar-uitreikingen, met maar liefst 11 nominaties, waaronder: Beste film, regisseur, mannelijke hoofdrol, mannelijke bijrol, vrouwelijke bijrol, art direction en cinematografie. Die laatste twee zijn zeker terecht, want het ziet er allemaal prachtig uit. Een echte, gelikte Hollywoodproductie, zoals die vroeger bij de vleet werden gemaakt, van een door de wol geverfde regisseur. Martin Scorsese maakt al ruim 40 jaar films, waaronder zulke klassiekers als Taxi Driver, Mean Streets, The Last Waltz en The Last Temptation of Christ. In al die jaren is Scorsese vaak genomineerd voor een Oscar als regisseur, maar tot nu toe kwam het er nog niet van. Zou dit zijn jaar zijn? Ik gun het hem van harte, maar het zou dan wel weer zuur zijn als het niet voor zijn beste film is. Want dat is The Aviator niet.


The Aviator vertelt het verhaal van selfmade man Howard Hughes, die zo van luchtvaart houdt dat hij zelf vliegtuigen bouwt en bestuurt. Hij droomt van een eigen luchtvaartmaatschappij en koopt daarom TWA. Ondertussen ziet hij ook nog kans om regelmatig een film te draaien in het bruisende Hollywood van die tijd. Het is een man die wordt omgeven door controverse, en die een uitzonderlijk talent heeft om mensen tegen zich in het harnas te jagen. Een tergend eigenwijze figuur, die tegelijkertijd geniaal en gek is, visionair en kluizenaar. Zijn relatie met Katherine Hepburn (mooi gespeeld door Cate Blanchett) loopt stuk, net als die met Ava Gardner (Kate Beckinsale).


Zijn grote tegenstrever is Juan Trippe van PanAm, die het monopolie op intercontinentale vluchten wil behouden en daartoe een senator (gespeeld door Alan Alda – die speelt dus ook nog iets anders dan Hawkeye Pierce in Mash!) heeft omgekocht. De machtsspelletjes lopen hoog op, maar uiteindelijk worden de zaken opgelost. Briljant is de scene van het openbaar verhoor, waarin het beginsel ‘beat them at their own game’ zó fraai wordt toegepast dat het pijn doet.


Laat niemand meer zeggen dat Leonardo DiCaprio niet kan acteren. Hij speelt Hughes met overtuiging en zwier, en zet hem levensecht neer, met alle tics, afwijkingen, neuroses en spanningen. Hughes wordt nergens echt sympathiek – wat zulke mensen ook nooit zijn, denk ik – maar wel betreurenswaardig.

Ouderwets vakwerk, zo zou je deze film kunnen samenvatten. Een mooi spektakel van bijna drie uur, dat – vergeef me de woordspeling – voorbij vliegt.
[RJ]

6½ sterren
Howard Hughes was zonder twijfel een 'tycoon' en zo wordt hij in deze film ook uitgebeeld, op z'n Amerikaans... Helaas weet ik te weinig van Hughes om te zien of de verhalen ook kloppen, maar dat geeft niet. De geniale zakenman had nogal wat 'probleempjes' zoals smetvrees en een maniakaal perfectionisme. Dat laatste moet je kennelijk hebben om zover te komen. Hij had ontegenzeggelijk een vooruitziende blik ("It's the way of the future. It's the way of the future. It's the way of the future... ") en in meerdere scenes te zien met een te bewonderen vechtlust en authenticiteit.

Is deze film dus 11 Oscarnominaties waard? Helaas niet... Ik heb nogal wat problemen met de film.

De casting is soms een probleem, of meer de regie van al die (over-)bekende acteurs en actrices: Hé, wat doet Bilbo Baggins in deze film verkleed als weerman? en ik heb nooit geweten dat Hawkeye opgeklommen was tot senator...Galadriël heeft zich wel redelijk vermomd als Katherine Hepburn. Leonardo DiCaprio blijft Leonardo DiCaprio die een rol speelt en wordt maar geen Howard Hughes.

En de special effects zijn een beetje knullig om het vriendelijk te zeggen. Eén keer uitzoomen door de draaiende propellors van een vliegend vliegtuig is een aardige gimmic, maar de keren daarna wordt het een maniertje en vervelend. De special effects zijn overduidelijk als special effects aanwezig, alsof iemand een nieuw speeltje heeft gekregen dat moet worden uitgeprobeerd. Tsja, niet iedereen is Weta of ILM...

Eerder schreven we dat Hollywood moet uitkijken voor de niet-Hollywoodfilms en niet-Amerikaanse films. Ik had niet gedacht zo snel in het gelijk gesteld zou gaan worden.
[BB]